Foto: Publicitātes attēli
Krāšņas, raibas, ar krokotām ziedlapām un vēl, un vēl – selekcionāri ik gadu palielina sanpauliju jeb Āfrikas vijolīšu šķirnes, lai ikkatram būtu iespēja izvēlēties sev piemērotāko. Šogad pirmo reizi Latvijā sarīkota tieši šim daudzveidīgajam augam veltīta izstāde, tā apskatāma LU Botāniskā dārza Palmu mājā.

Sanpaulijas dabā sastopamas Uzambāras kalnos Āfrikā. To savvaļas formas augušas ēnainu mežu pakājē. Šobrīd savvaļā sanpauliju skaits ir ievērojami samazinājies, tāpēc norit saglabāšanas darbi – sanpauliju savvaļas formas pavairo nebrīvē un izstāda sākotnējās dzīvotnēs.

"Sanpaulijas labi pazīstamas arī Latvijā, jo lielā skaitā pieejamas gandrīz katrā ziedu tirdzniecības vietā. Kāda sanpauliju audzētāja stāsta, ka audzētāji vēlas kliedēt maldīgo uzskatu, kas tik daudziem ir radies, iegādājoties sanpaulijas veikalos – sanpaulijas nebūt nav viendienītes puķu podā. Tās ir pasaulē iecienīts telpaugs, kas, kā neviens cits, ir izpelnījies lielu selekcionāru uzmanību un ļaužu mīlestību," stāsta LU Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere.

Ar katru gadu selekcionāri palielina sanpauliju dažādību. Tiek radītas šķirnes, kas līdzinās rozēm, citas vijolītēm un pat tādas, kurās klasisko sanpauliju grūti ieraudzīt. Laikā, kad sanpaulijas nezied, tās priecē ar raibām vai krokotām lapu rozetēm. Šos telpaugus var iestādīt ļoti dažādos veidos, tajā skaitā, veidojot kompozīciju stikla traukā ar ļoti mazām sanpaulijām, vai sanpauliju nokarenās formas iestādot piekaramos puķu podos.

Līdz pat 30. maijam LU Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā būs apskatāma Latvijā pirmā sanpauliju izstāde. Aplūkojama būs daļa no Latvijas Kaktusu un citu sukulentu biedrības sanpauliju audzēšanas ekspertu kolekcijas, vēsta Karlīna Engere.

Sanpaulijas ir samērā viegli kopjams un pavairojams augs, ja vien ir zināms, kā to pareizi darīt. Lai to noskaidrotu, visi interesenti ir aicināti piedalīties sanpauliju kopšanas meistarklasē, kas notiks piektdien, 25. maijā, plksten 18.30 un kurā ar pieredzi dalīsies pieredzējuši sanpauliju audzētāji. Vairāk par meistarklasi, lasi šeit.

  • Šeit atradīsi, kā pareizi kopt skaistās sanpaulijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!