Foto: Shutterstock
To, ka citronkoku var izaudzēt no sēkliņām, zina jau daudzi, un pirms kāda laika šo pieeju izmēģinājusi arī ''Tavs Dārzs'' lasītāja Sintija. Taču tagad, kad augs jau raženi paaudzies, seko jautājums par to, vai citronkoku var potēt un kā to pareizi darīt, lai tas dāsni dalītos arī ar augļiem.

Tā kā lasītājai Sintijai no sēkliņas izaudzētais citronkoks jau paaudzies krietni, bet pagaidām tikai ar lapotni, likumsakarīgs ir jautājums par auga potēšanu, lai iegūtu arī augļus. Par šo tēmu iztaujāta Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne, kas apstiprināja – ja citrons audzēts no sēklas, tad to vajadzētu potēt, jo sēklu materiāls ir ļoti variabls, bet grūti prognozēt – kādi citronaugļi augam izaugs. Lai arī Sintijai šķitis, ka podiņā aug meženis, Zane paskaidroja, ka no sēklām neaug mežeņi, bet gan citronaugi ar dažādiem augļiem gan izskatā, gan garšā.

Ja vēlas, lai citronkoks dāvā arī augļus, nekas cits neatliek, kā sameklēt tādu citronkoku, kura augļu garša, izskats apmierina. No izvēlētā auga griež potzaru un potē uz sēklaudža, skaidro eksotisko augu pazinēja, pieminot, ka parasti potēšanu dara martā.

Cilvēkam, kurš nekad nav potējis, to izdarīt būs grūti, taču, ja kaut reizi potētas ābeles vai rozes, šis darbiņš nebūs sarežģītāks. Vispirms slīpi jānogriež (viengriezienā) potzars. Tad jāiešķeļ potcelma epiderma jeb miza, neiegriežot vadaudos. Tad potzaru ieslidina mizas šķēlumā, potcelmu ar potzaru sasaitē, lai tie neizkustētos. Kad tas izdarīts, šī ''pote'' jāliek siltumā un mitruma gaisa telpā, ik pa laikam kontrolējot, vai gaisa mitrums nav par daudz. Runājot par potētā auga novietojumu, to var novietot gaismā, bet, kamēr pieaug – kādu brīdi var arī tumsā.

Kad redzams, ka ir jau izveidojies neliels kalluss un sācis plaukt snaudošais lapu žākles pumpurs, tā ir pazīme, ka potēšana ir izdevusies. Pēc citrona potēšanas uz potzara ziedi attīstās 1-3 gadā un augļi izaug ēdami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!