Foto: Shutterstock
Skaistas, neparastas, taču gana kaprīzas – tā varētu aprakstīt falenopšus jeb orhidejas. Nereta problēma ir dzeltējošās auga lapas, bet kas pie vainas, ja dzeltē un sakalst jaunie pumpuri?

"Pavasarī uzdāvināja ziedošu falenopsi. Pēc noziedēšanas noliku to uz palodzes, šad tad aprasināju, šad tad aplaistīju ar ūdeni, kam klāt pielikts falenopšu mēslojums. Visu vasaru tam pieauga lapu skaits, kamēr rudens beigās parādījās pieci jauni zari, kuriem veidojās pumpuri. Bet pēc kāda laika visi mazie pumpuriņi nodzeltēja un sakalta. Ko darīt?" jautā "Delfi" lasītāja Valda.

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājas vadītāja Ingūna Gudrupa norāda, ka pumpuru nobiršana nav nekas traks: "Galvenais, lai pats augs ir vesels – tad atkal varēs sagaidīt jaunu ziedēšanu. Tā kā tas bija rudenī, iespējams augam pietrūka gaismas, paaugstinājās telpas temperatūra, līdz ar to vainīgs varētu būt arī telpas sausais gaiss, vai arī telpa kļuva tieši vēsa."

Taču tie ir tikai minējumi, norāda speciāliste, jo arī citi iemesli var būt pie vainas. Piemēram, kādas tajā brīdī bija auga saknes – vai veselas? Lai ziedētu, augam vajag daudz spēka – cik regulāri tas tika pirms tam mēslots?

Atbildes par vislabākā substrāta un mēslojuma izvēli, kā arī citām biežākajām problēmām, kuras piemeklē cimperlīgo augu, uzzināsi rakstos zemāk. Tajos atradīsi arī pamatprincipus, kurus ievērot jau kopš auga iegādes, lai izdabātu orhidejas prasībām un baudītu krāšņu ziedēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!