Foto: Shutterstock

Orhidejas ne vien pēc vizuālajām pazīmēm, bet arī kopšanas prasībām ievērojami atšķiras no citiem augiem. Orhidejām neder kurš katrs substrāts, te jāzina, kas augam labpatīk, jo tieši neprecīzi ievērotas nianses šajā jomā var kavēt auga attīstību un ziedēšanu.

Dārzkopības veikalos var iegādāties jau gatavus maisījumus orhidejām, bet augu kopšanas speciālisti ''Estere-orhidejas'' norāda, ka ne vienmēr tie ir kvalitatīvi un piemēroti. Tāpēc labāk zināt, kas augam nepieciešams, lai var iegādāties īsto vai sakombinēt dažādus maisījumus. Jebkura orhideja jāstāda substrātā, kas sastāv no tīrām, sadrupinātām priežu mizām. Bez priežu mizām vēlamas ir arī keramzīta lodītes, sūnas, nedaudz kūdra, trūdzeme un skabāržu lapas.

Priežu mizas var iegādāties veikalos, un tur noteikti jābūt norādei, ka tās paredzētas dārza apstādījumiem. Taču var tās ievākt arī paši mežā, bet tādos gadījumos tām jābūt veselīgām, bez pelējuma, sveķiem, pēc šķiedras jābūt cietām, biezām un stingrām – tās, kas dalās un ir plānas, nederēs. Izkaltušās mizas pirms stādīšanas noteikti jāizmērcē, tas pats attiecas uz keramzīta bumbiņām – arī tās pirms stādīšanas jānoskalo, ieberot kādā auduma maisiņā.

Kas attiecas uz sūnām, var izmantot gan parasto sūnu, gan sfagnu sūnu, kas ievācama purvos. Svarīgi jebkurai sūnai izlasīt dažādus svešķermeņus (lapas, skujas, zarus), un kādu brīdi noglabāt kaut kur, lai pamūk kukainīši. Vēl drošāks variants ir izžāvēt sūnas, pirms pievienošanas substrātam.

Jāņem vērā, ka katrai orhidejai derēs nedaudz citādāks substrāts, un tas atkarīgs no tā, cik bieži augs jālaista un kuros gadījumos substrātam jāizžūst un kuros jābūt pastāvīgi mitram. Piemēram, visai izplatīto falenopšu substrātam starp laistīšanas reizēm jāpagūst izžūt, tāpēc tam nevajadzētu būt pārāk blīvam. Kad esi noskaidrojis, kāds substrāts nepieciešams konkrētajam augam, sajauc sastāvdaļas un rūpīgi pārstādi orhideju. Vairāk par pārstādīšanu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!