Šķiet, no visiem telpaugiem, tieši orhidejas guvušas vislielāko pieprasījumu. Pat tad, ja ziedēšana ilgst vien neilgu brīdi un pārējo gadu nepacietīgi gaidām uzplaukstam jaunu ziedus, tās tomēr ir un paliek apbrīnojami skaists augs, kas piestāv katra mājās.

Nezinātāji droši vien nemaz nenojauš, ka orhideju kolekcija sastāv no daudzām šķirnēm un nebūt nav tā, ka tās atšķiras tikai pēc krāsas.

Populārākās ir falenopses (Phalaenopsis) jeb naktstauriņu orhidejas, kas pārstāvētas visplašākajā piedāvājumā teju katrā lielveikalā. Atkarībā no sugas, tās var ziedēt dažādos gadalaikos. Šīs orhidejas atpazīstamas pēc lapu formas, kas atgādina mēles, savukārt ziedi sastopami visdažādākajās krāsās. Starp šīm orhidejām var atrast gan dabiskas sugas, gan arī starpģinšu hibrīdus, piemēram, Asconopsis, doritaenopsis vai Renanthopsis. Falenopsēm nepatīk saulainas vietas, tāpat augam nepieciešams vienmērīgs mitrums. Jāņem vērā, ka šo orhideju audzēšanā nedrīkst pieļaut to, ka substrāts iekalst. Principā, ja klimatiskie apstākļi ir cilvēkam tīkami, arī falenopsēm tie būs atbilstoši.

Oncīdijas (Oncidium) jeb tauriņu orhidejas arī ir viena no šķirnēm, kas plaši pārstāvēta ziedu bāzēs un tirdzniecības vietās. Šīs orhidejas ir viegli kopjamas, tām vajag gaišu vietu, mitru gaisu un siltumu. Iegādājoties šo augu, iepriekš jānoskaidro izcelsmes vieta, jo siltuma režīms nedaudz atšķiras tām, kuru izcelsme ir siltajā vai mērenajā klimatā.

Cimbīdijas (Cymbidium) ir viegli audzējamas, ja apstākļi ir piemēroti šai salīdzinošai kaprīzajai šķirnei. Tā kā mājoklī parasti ir virs +20 grādiem, tad šādos apstākļos augs priecēs vien ar zaļu lapotni, taču ziedi parādīsies vien tad, ja telpā būs aptuveni +15 grādi.

Orhideju kolekcionāriem noteikti sava kolekcija jāpapildina ar kādu dendrobiju (Dendrobium). Šis augs ir gaismu mīlošs, taču dažām sugām patīk vēsāks klimats, tāpēc iegādes brīdi to noteikti vajag noskaidrot. Ja kādā vietā ir temperatūra +15 līdz +17 grādu robežās, tad šim augam tā būs piemērota vieta.

Starp citu, orhideju popularitāti ietekmē ne tikai tas, cik viegli audzējamas tās ir, bet arī ziedēšanas ilgums. Ja ziedēšana ilgst vairāk par pāris nedēļām, tad pie šīm šķirnēm cilvēki atgriezīsies vēl un vēl. Popularitāti nosaka arī daudzveidība, kas pieejama tirdzniecības vietās, kā arī audzēšanas prasības.

Foto ar dažādām orhideju šķirnēm:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!