Foto: Shutterstock

Pahiras, kas tautā tiek saukta arī par pudeļkoku, mājoklī ir skaista un grezna rota, bet ne visiem tai izdodas izdabāt, kā rezultātā augs sāk nīkuļot. Tā tas noticis arī "Tavs Dārzs" lasītājai Lindai, kura pamanījusi, ka ūdens pahirai (Pachira aquatica) strauji brūnē lapas.

"Ūdens pahirai strauji brūnē lapas, kas tiek darīts nepareizi?" vaicā Linda.

Padomu par šī auga kopšanu vaicājām Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciālistei Ingūnai Gudrupai.

Speciāliste atklāj, ka šo augu tautā sauc arī par pudeļkoku, jo tam stumbrā ir speciāli audi, kas uzkrāj ūdens rezerves. Dabā tas aug Centrālajā un Dienvidamerikā.

Viņa pēc bilžu apskates secina – augs kādā brīdī ir bijis pārlaistīts. "Noteikti augam pārlaistīšanas dēļ ir bojāta sakņu sistēma. Tā kā koka lapotni veido vairāki bizē savīti stumbri, iespējams, ka visi augi nav cietuši, varbūt tikai kāds no tiem," pieļauj speciāliste.

Lasītājas ūdens pahira:

"Ņemot vērā, ka augs ir iestādīts kūdras substrātā, kurš ar laiku sadalās un sablīvējas, pārlaistot auga saknēm ir trūcis gaisa un daļa saknīšu iet bojā, rezultātā traumētas tiek arī augu lapas," paskaidro LU Botāniskā dārza eksperte. Viņa iesaka augu izņemt no poda, pārbaudīt tā sakņu stāvokli un pārstādīt to svaigā substrātā. Savukārt bojātās sakņu daļas nogriezt.

Kas jāņem vērā auga pārstādīšanā

Kādu podu labāk izvēlēties šim augam? Speciāliste mudina izvēlēties ne pārāk lielu. Jāņem vērā, ka podam jābūt ar drenāžas caurumu.

Runājot par augsni, viņa iesaka šim augam iegādāties irdenu un gaisu caurlaidīgu augsni. " Veikalā nopērkamajai telpaugu augsnei vēlams piejaukt rupju granti," papildina telpaugu kopšanas speciāliste, "pirms stādīšanas podā ieber drenāžas slāni – rupju granti, keramzītu."

Kā pareizi laistīt un kopt pahiru

Speciāliste iesaka augu laistīt mēreni. "Nākamo reizi augu laista, kad augsnes virskārtiņa ir apžuvusi," uzsver Gudrupa.

"Vēlamā temperatūra telpā ir 15-24 grādi. Zemāka temperatūra līdz 10 grādiem var būt tikai īslaicīgi. Ja telpa vēsa 15-18 grādi, laista uzmanīgi, augsne žūst lēnāk un arī augs tādos apstākļos nepatērē tik daudz mitruma. Siltākās telpās ūdens patēriņš ir lielāks," paskaidro speciāliste. "Telpās, ja ir centrālapkure, auga lapotni apsmidzina. Smidzināšanai lieto nostādinātu ūdeni istabas temperatūrā. Augu mēslo no pavasara līdz rudenim divas reizes mēnesī ar telpaugiem paredzēto mēslojumu."

Kā norāda telpaugu kopšanas eksperte, pahirai nepieciešama gaiša vieta, vēlama izkliedēta gaisma, ne tiešie saules stari. Vasarā šo telpaugu var arī iznest ārā, bet tādā gadījumā speciāliste iesaka to novietot tā, lai pusdienas laikā tā tiktu pasargāta no karstās saules stariem. "Pavasarī augu apgriež, veidojot simetrisku vainagu," telpaugu kopšanas eksperte ieskicē darāmos darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!