Foto: Shutterstock
Iepazīstoties ar plašo telpaugu klāstu, nepamanīta noteikti nepaliks ziloņkāju juka. Zobenveida lapas, kas izkārtojušās uz stumbra, veido kuplu lapotni, atgādinot kaut ko no džungļiem. Tas arī nav tālu no patiesības, jo šī palmveidīgā auga izcelsmes vieta ir Meksika un Gvatemala.

Ar palmveidīgajiem augiem bieži raisās nepareizi priekšstati – ka šiem augiem vajag ļoti siltu un saulainu vietu un tie neesot piemēroti audzēšanai mūsu klimatiskajos apstākļos. Latvijas Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne atklāja, ka patiesībā palmas nav saulmīles un tām nepatīk tieši saules stari, tieši tāpēc šie augi ir ideāli telpaugi, jo tie pacieš noēnojumu, izņemot dateļpalma un kokospalma.

Ziloņkāju juka, tāpat kā citi palmveidīgie augi, ir piemērota audzēšanai lielā telpā, jo gadiem ejot, tas augs arvien lielāks, tāpēc šaurībai tas nederēs. Cēlais augs labi jutīsies lielās hallēs, viesistabā, ziemas dārzā, verandā, kur ir izkliedēta gaisma. Augam raksturīgi nelieli, brūni stumbri, uz kuriem bagātīgi aug tumši zaļas, zobenveida lapas, kā arī dziļa sakņu sistēma, tādēļ jāizvēlas ne tik ļoti plats, bet vairāk dziļš pods. Lai arī augs ir viens no dārgākajiem telpaugiem, tas savu esamību attaisnos gan ar vieglo kopšanu, gan raženo izskatu, jo ar katru gadu lapas augs arvien kuplāk.

Augam nepieciešams dziļš un labi drenēs pods. Vasarā augs būs pateicīgs, ja to izliksi laukā, bet ziemas sezonā tam vajadzīga vēsa, bet labi apgaismota vieta. Kā raksta ''Rīgas ziedi'' dārzkopības speciālisti, minimālā gaisa temperatūra, ko augs pacieš, ir 0 grādi pēc Celsija. Kas attiecas uz laistīšanu, tas jādara tad, kad augsne ir izžuvusi. Jārēķinās, ka ziemas sezonā, kad augs aug vēsākā telpā, jālaista retāk. Purne stāsta, ka visbiežāk pieļautā kļūda ir palmveidīgo augu laistīšanā. Uzlejot ūdeni, tam jāsamitrina ne vien augsnes virskārta, bet arī auga saknes, un tā kā pods ir dziļš, jāraugās, lai ūdens tiktu līdz apakšai. Laistīšanā vienmēr jāpievērš uzmanība tam, lai no poda apakšas iztecētu ūdens, tad visas saknes būs padzirdītas.

Ziemā kā jau lielai daļai telpaugu, ir miera periods, kad augs jānovieto vēsā vietā, kur gaisa temperatūra ir +10 līdz +15 oC. Pārstādīt šo augu vajadzētu ik pēc diviem trim gadiem, un tas jādara pavasarī. Mēslot juku vajadzētu vien augšanas periodā un ne biežāk kā reizi divās nedēļās, izmantojot atšķaidītu mēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!