Foto: Shutterstock

Ziemassvētku vēstneši nav ne tikai veikalos nopērkamie mandarīni un krāšņās puansetijas, bet arī Šlumbergeras (Schlumbergera), kas tautā pazīstamas kā Ziemassvētku kaktusi. Kā rīkoties, lai augs ziedētu Ziemassvētku laikā, padomu sniedz Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza speciāliste.

Kā skaidro eksperti, kaktusam pirms ziedēšanas ir jānodrošina miera periods ar samazinātu laistīšanu, pazeminātu temperatūru un labiem gaismas apstākļiem.

Jāņem vērā, ka miera periodā augu nemēslo. Miera periodam vajadzētu ilgt aptuveni mēnesi, tādēļ šobrīd ir perfektais laiks, kad Ziemassvētku kaktusu sūtīt "pirmsziedēšanas atpūtā". Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe, vēlamā temperatūra telpās ir +12 līdz +15 grādi pēc Celsija. Tiesa, šādus apstākļus mājoklī ir visai sarežģīti nodrošināt, tāpēc speciālisti aicina augu novietot vēsākajā iespējamā telpā, kur ir pietiekami gaišs.

Kā skaidro Reķe, vēlamo laistīšanas biežumu nav iespējams precīzi pateikt, jo katram mājās ir cits mikroklimats un augsnes žūšana notiek atšķirīgā tempā. Viņa norāda, ka miera periodā Ziemassvētku kaktusiem ir jāļauj apžūt augsnes virskārtai, tā, lai neliels mitrums saglabājas tikai augsnes dziļākajos slāņos – tam katrs var sekot līdzi pats. Augu laista klasiskajā veidā, ūdeni lejot uz augsnes.

Lai arī ir vēlme augu uzziedināt pēc iespējas ātrāk, speciālisti iesaka paturēt prātā, ka precīzi paredzēt augu ziedēšanas laiku nav iespējams.

Plašāk par Ziemassvētku kaktusu un tā audzēšanu vari izlasīt šajā rakstā. Savukārt šajā rakstā varēsi smelties ieteikumus par auga laistīšanu, bet, ja esi nolēmis augu pavairot, pamācību tam vari iegūt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!