Foto: Shutterstock
Šajā laikā nekas nespēj tik ļoti iepriecināt, kā saulainie narcišu ziedi. Tie rosina mūs domāt, ka pavasaris vairs nemaz nav tik tālu, rada saulaināku noskaņojumu un izrotā telpu, tāpēc ir pienācis laiks ieviest narcises arī jūsmājās.

Narcises podiņā

Neliels māla podiņš ar sīpolu, no kura ar katru dienu arvien straujās slienas saulainie ziedi, būs lielisks papildinājums gan mājoklī, gan uz darba galda, lai ik dienu var pamielot acis. Lai narcise podiņā augtu pēc iespējas ilgāk, izvēlies kādu puķu podu vai dekoratīvu trauku un iestādi to tā, lai sīpola smailais gals būtu pāris centimetrus virs augsnes virskārtas. Puķu podu padarīt pievilcīgāku var, virs augsnes pārklājot sūnas – tādā veidā augsne ilgāk uzturēs mitrumu un arī kompozīcija izskatīsies gaumīgāka. Starp citu, narcises, tāpat kā hiacintes var audzēt arī ūdenī, neizmantojot augsni. Tādā gadījumā ūdenī ir jābūt tikai sīpola sakņu daļai.

Piemēroti apstākļi

Narcises ir viens no tiem sīpolaugiem, kas ir mitruma prasīgas, tāpēc tās derēs tiem, kas var regulāri augu nodrošināt ar laistīšanu. Augsnes nodrošināšanā jāņem vērā, ka narcisēm vislabāk derēs mālaina augsne. Laistīšanā jāievēro mērenība, lai sīpols nesāktu iepelēt, taču augsnei jābūt mitrai visu laiku. Lieko ūdeni, kas sakrājas poda apakšā, vēlams noliet. 

Grieztie ziedi

Gan tirgus laukumos, gan ziedu salonos jau parādījušās arī narcises uzglabāšanai vāzē, un, lai arī šādi ziedi uzglabāsies īsāku periodu, tie izskatās daudz iespaidīgāk par pāris ziedošām narcisēm podiņā. Narcišu šķirnes ir ļoti dažādas un tās sastopamas pildītas, spilgtākas, gaišākas un arī krāsainas, tāpēc katrai gaumei var pieskaņot vēlamu ziedu pušķi. 

Pēc noziedēšanas

Tad, kad narcises visu savu skaistumu ir atrādījušas, jauni dzinumi vairs neparādās un lapas ir nokaltušas, sīpolus var iestādīt dārzā. Ja tas nav iespējams, jo ir klāta bagātīga sniega kārta, izņem no poda sīpolu, kārtīgi apžāvē to (bet ne saules staros), un rudens pirmajos mēnešos, kamēr vēl nav salnas, iestādi tos barības vielām bagātā zemē. Ja noziedējušā auga sīpolu atstāsi tajā pašā podiņā, augam nepietiks spēka uzziedēt vēlreiz, taču, pārvietojot to bagātīgākā augsnē, tas var atkārtoti ziedēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!