Foto: Shutterstock
Par straujo pavasara tuvošanos liecina gan garākas dienas, gan saules stari, kas arvien biežāk iespīd caur logu rūtīm. Tāpat kā cilvēki, arī telpaugi jūt pārmaiņas dabā, tamdēļ ir īstais laiks apkopt un sagatavot mājokļa zaļos mīluļus jaunajai sezonai.

Visu rudeni un ziemu esam pavadījuši rūpēs par to, lai telpaugu lapas nenokalstu sausā gaisa dēļ un tie neietu bojā lēnā nāvē. Bet nu gada tumšākais laiks ir aiz muguras, savukārt pavasaris vēsta ne tikai par laikapstākļu uzlabošanos, bet arī telpaugu augšanas sākumu. Ļaunākais, ko var šobrīd izdarīt – ignorēt telpaugus.

Augu safrizēšana

Ja telpauga lapas ir kļuvušas brūnas un sausas, tad jāizdara laba lieta – tās jānogriež. Diez vai notiks brīnums un nožuvušās lapas atkal taps zaļas un sulīgas. Sauso lapu nogriešana ne vien uzlabos auga izskatu, bet arī sekmēs tā augšanu.

Foto: Shutterstock

Ziemas laikā telpaugi burtiski stiepjas pretī saules gaismai, kura, kā zināms, šajā gadalaikā ir izteikts deficīts. Rezultātā tiem var parādīties lieki stublāji, kurus pavasarī rūpīgi jānogriež. Veiksmīgi "safrizējot" telpaugu, tas uzņems jaudu, kļūstot kuplāks un vēl daiļāks. Jābūt gan uzmanīgiem, jo nepareiza atzarošana var novest pie pretēja efekta – augs vēl vairāk sazarosies. Tāpēc, pirmkārt, jāizvairās no griešanas starp diviem lapu mezgliem. Nedaudz drosmes šeit noderēs, jo labāk nogriezt visu zaru, ja ir tāda nepieciešamība.

Pavairošana

Pirms ķerties pie augu pavairošanas, jāpārliecinās, ka šķēru vai naža asmens ir tīrs. Kā nekā – operācija! Nogriežot nepieciešamo auga daļu, to saudzīgi jānovieto krūzē, vāzē vai pudelē ar ūdeni. Savukārt trauks jānovieto gaišā un siltā vietā. Tikmēr pašiem jābūt pacietīgiem, jo pārstādīt jauno augu var tikai tad, kad saknes ir kļuvušas aptuveni piecus centimetrus garas.

Foto: Shutterstock

Pārstādīšana

Telpaugu pārstādīšana pavasarī ir līdzīga apavu maiņai. Pa ziemu puķupods, iespējams, kļuvis par šauru, bet augsne sastāvējās, tādēļ jāsteidz mainīt dekorācijas. Vienlaikus jārūpējas, lai augam nav liels šoks no pārstādīšanas. Jaunajā traukā tikai nedaudz jāieber komposts, pēc tam augs ar veco zemi jāpārstāda un, ja nepieciešams klāt vēl jāpieber augsne, aizpildot tukšās vietas. Pēc pārstādīšanas jārūpējas, lai augam ir pietiekams mitrums, bet nedrīkst to pārlaistīt.

Foto: Shutterstock

Laistīšana

Bieži vien ziemā laistīt telpaugus sanāk retāk, bet par minerālmēslojumu aizmirstam pavisam, jo vairumam augu ir "miera" periods. Iestājoties pavasarim, tie atkal kļūst aktīvi, tāpēc vairs nedrīkst aizmirst par regulāru laistīšanu. Turklāt mitra augsne labāk uzsūc barības vielas, kas tik ļoti nepieciešamas augšanai.

Foto: Shutterstock

Mazgāšana

Jā, triviāli bez gala, tomēr putekļiem klātos telpaugus obligāti jānoslauka. Īpaši svarīgi tas ir augiem ar lielām lapām, piemēram, monsterai vai fikusam. Liela putekļu kārta var bloķēt šūnas, kuras augs izmanto elpošanai un fotosintēzei. Turklāt tas ir bez gala vienkārši – vien dažas veiklas kustības ar mitru lupatu augu atsvaidzinās un padarīs laimīgu.

Rakstā tika izmantota informācija no "House and Garden".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!