Foto: Shutterstock
Grūti turēties pretim kārdinājumam un nesagādāt pirmās pavasara dvesmas mājokļa rotāšanai. Un arī nevajag pretoties, jo tieši šis gaidīšanas laiks ir tas skaistākais. Ja esi izvēlējies grieztos hiacinšu ziedus, ievēro ziedu salona ''Karkadē'' floristes Līgas Poles padomus, lai pavasaris vāzē saglabātos pēc iespējas ilgāk.

Kāpēc labāk izvēlēties grieztos ziedus nevis augu podiņā? Ja zini, ka nespēsi nodrošināt augam tik nepieciešamos apstākļus – gaismu, mitrumu, vēsumu – prātīgāk iegādāties grieztos ziedus, kas beigu beigās, pareizi uzglabāti, dzīvos tikpat ilgi kā sīpolpuķes. Tāpat arī izaudzēto hiacinti no sīpoliem pēc laika var nogriezt un tad likt vāzē, tādā veidā saglabājot plaukumu vēl ilgāk.

Viens no priekšnoteikumiem ir piemērota vāze – ja izvēlēsies pārlieku mazu, kāti lieksies un lūzīs, un pavasarīgs prieks nebūs ilgs. Rūpīgi piemeklē piemērotāko trauku – lielam hiacinšu pušķim derēs kāds cilindra formas trauks, dažiem ziedkātiem kāda glāze, bet, ja liec pa vienai, ņem šauras, garas glāzes. Svarīgi, lai tad, kad zieds pavisam izplaucis, tas stingri turētos ziedkātā un neliecas uz leju.

Hiacintes ir no tiem ziediem, kam raksturīgi gaļīgi kāti, tāpēc tie arī bojājas ātrāk nekā varbūt citi ziedi. Tādēļ svarīgi ik pārdienas gan mainīt ūdeni (2-3 dienas), gan arī nogriezt no kāta apakšas aptuveni pus centimetru, rekomendē floriste. Ja ilgstošāk nav mainīts ūdens, varēs redzēt, ka kāta daļa kļuvusi brūngana, un tad noteikti jānogriež. Griezt hiacinšu kātus var nedaudz ieslīpi, lai plakne būtu lielāka un tie labāk turētos vāzē.

Vāzē lej ūdeni tā, lai tas aizņemtu aptuveni trešdaļu, ne vairāk. Jāņem vērā arī tas, ka hiacintēm visi ziedi neizplaukst reizē un arī ziedkāts var pastiepties garumā, tāpēc sākotnējā vāze pēc laika var nederēt. Tādos gadījumos ziedkātu var saīsināt, nogriežot daļu, hiacintēm tas nekaitēs.

Bieži pieļauta kļūda attiecībā uz hiacintēm un citām pavasara puķēm – izmantot silto ūdeni. Šie augi nebūt nealkst pēc liela siltuma gan temperatūras, gan ūdens ziņā, tāpēc izmanto ūdeni istabas temperatūrā vai vēsāku, un ievēro to katrā ūdens maiņas reizē.

Kas attiecas uz kādu vielu piebēršanu augam, floriste stāsta, ka var izmantot ziedu salonos nopērkamos pulverīšus, taču hiacintes visai labi un ilgi glabāsies arī bez papildvielām. Pulveri ar papildu barības vielām drīzāk noderēšot, piemēram, plaukstošajiem zariem vai augiem ar ziedpumpuriem.

Ilgāks mūžs šiem ziedkātiem būs tad, ja vecos, noziedējušos ziedus nokniebsi. Tāpat lielu lomu spēlē vāzes novietojums – izvairies no vietām, kur spīd tieši saules stari, ir caurvējš vai īpaši karsts, piemēram, pie krāsns vai radiatora, iesaka floriste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!