Foto: Shutterstock
Olīvkoks mūsu klimatiskajos apstākļos dārzā neaug, bet to var audzēt iekštelpās. Pelēkzaļo lapu skaistulis ir iecienīts ne tikai pasākumu dekorēšanā un ziedu kompozīcijās, bet arī uzturā. Kā audzēt olīvkoku, portālam "Māja&Dārzs" stāsta Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu un subtropu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa.

Olīvkoks (Olea europaea) ir sens Vidusjūras reģiona kultūraugs, kas pazīstams vismaz 6000 gadu. Šie mūžzaļie koki ar pelēkzaļo lapojumu ir lēnaudzīgi un izturīgi. To vidējais mūža ilgums ir ap 500 gadu, bet vecākajam olīvkokam ir ap 2000 gadu. Olīvkoka zariņš simbolizē mieru, draudzību, uzvaru un cerības.

Mūsu klimatā olīvkoku audzē telpās, ļaujot tam pagozēties saulē vien vasaras sezonā. Olīvkoku podos var nopirkt ziedu salonos, gan augu bāzēs, gan lielajos dārzu centros. Olīvkokam telpā jāatvēl gaišākā vieta, dienvidaustrumu, dienvidu, dienvidrietumu puses palodzes. Augu laista mēreni, lai paliktnī neuzkrātos lieks ūdens. Vasaras karstumā augs ūdeni patērē vairāk, kā arī siltumā augsne izžūst ātrāk. No pārlaistīšanas jāuzmana tikko pārstādīti augi. Olīvkokus stāda irdenā, trūdvielām bagātā augsnē. Substrātu augam gatavo no komposta, bagātinātas kūdras un grants, pievienojot nedaudz māla. Svarīgi, lai poda apakšā tiktu iebērts drenāžas slānis – keramzīts, grants, oļi. Substrāta irdenumu, gaisa caurlaidību nodrošina grants sīkie akmentiņi un perlīts.

Tikko pārstādītus augus nemēslo. Olīvkokus mēslo agri pavasarī sākoties aktīvai augšanai, martā, aprīlī ar pilnmēslojumu, kas satur galvenos makroelementus, slāpekli, fosforu un kāliju, gan arī mikroelementus. Derēs gan telpaugu mēslojums, gan šķīstošie mēslojumi, kur NPK attiecība ir līdzīga. Aktīvās augšanas sezonā mēslo vienu reizi mēnesī. Ja augs ziemo vēsā telpā, tad ziemošanas laikā to nemēslo. Siltā telpā ar labu apgaismojumu ziemā var mēslot vienu reizi pāris mēnešos.

Augu apgriež pēc ziemas. Augam izgriež vājākos un nokaltušos zariņus, pārējos zarus saīsina pēc vajadzības, veidojot simetrisku vainagu.

Vasarā ārā augušu olīvkoku, rudenī nes istabā. Telpai jābūt gaišai ar mērenu temperatūru +14 līdz +16 grādiem. Ja koks ir vecāks par pieciem gadiem, tas var uzziedēt. Ziedpumpuru ieriešanos veicina vēsi ziemošanas apstākļi +5 līdz +10grādi, un diennakts temperatūras svārstības, kas izteiktas ir ārā vasaras beigās, rudenī. Augļu ieriešanās olīvkokam atkarīga no auga izcelsmes. Neliela auguma šķirnes, kas piemērotas audzēšanai telpās augļus neierieš.

Ja telpa ir vēsa, augu laista uzmanīgi, ļaujot augsnes virskārtai apžūt. Ziemā siltā telpā augam jānodrošina pietiekams apgaismojums.

Pavairo ar spraudeņiem un sēklām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!