Foto: Shutterstock
Telpaugu klātbūtne biroju telpās ir vēlama ne tikai tāpēc, ka tie labi izskatās, bet lielākoties gan tāpēc, ka tie dara labu darbu – attīra gaisu, mitrina to un rada cilvēkam labvēlīgāku vidi strādāšanai. Iepazīsties ar pieciem ļoti vērtīgiem telpaugiem, kas uzlabos darba kvalitāti un arī padarīs noskaņu mājīgāku.

Nav gluži tā, ka biroja telpās var nolikt jebkuru telpaugu un tas zaļos kā negudrs un sniegs to labāko. Pavasarī ir patīkami uz galda nolikt kādu hiacinti vai narcises podiņā, taču šie augi ziedēs neilgi un, salīdzinot ar citiem telpaugiem, nepildīs tik daudz labu funkciju.

Ir jāzina, kādi augi šādiem apstākļiem ir piemēroti, un lielākoties visos birojos nepieciešami izturīgi augi, kas neprasa daudz rūpju par sevi. Pareizi izvēlēti un attiecīgi kopti telpaugi uzlabos atmosfēru un emocionālo noskaņojumu telpā, attīrīs gaisu no piesārņojumiem un mitrinās gaisu, kas ir visai izplatīta problēma biroju telpās.

Kā izrādās, tad augi biroja telpās var pat palīdzēt acu veselībai. Ja kādu brīdi vērosi zaļos draugus, acis atpūtīsies, tādā veidā mazinot spriedzi acīm. Tāpat jebkurš telpaugs uzsūc cilvēku izelpoto ogļskābo gāzi, bet izdala skābekli, tāpēc telpā ar augiem gaiss vienmēr būs svaigāks. Protams, šie augi vēlami ne tikai darba telpās, arī mājās tie ļoti labi iederēsies!

Dracēna

Foto: Shutterstock

Šī telpauga vārds nudien nav svešs, un arī par tā labajām īpašībām dzirdēts daudz, taču par tā daudzpusīgumu ne katrs ir lietas kursā. Augu ieteicams novietot pat telpā, kur notiek lakošanas, līmēšanas darbi, jo tas spēj uzsūkt indīgas vielas. Ja augs spēj tikt galā ar šādām lietām, nav šaubu, ka tas piemērots darba telpai.

Dracēna spēj uzturēt labu klimatu ilgstoši, mitrināt un attīrīt gaisu, tāpēc telpaugu ieteicams turēt arī darba galda tuvumā. Vislabāk dracēnu turēt maksimāli gaišā vietā, bet kur ilgi neapspīd tieši saules stari. Ja augu laista regulāri un nepārlej, tas augs ātri.

Laistīšanā jāievēro, ka ūdeni vēlams liet vien tad, kad augsnes virskārta izžuvusi. Vasaras sezonā var lapas rasināt, savukārt ar mēslošanu nevajadzētu pārlieku aizrauties – pietiks, ja to pabaros reizi trīs nedēļās vai reizi mēnesī.

Sansevjēra

Sansevjēra jeb līdakaste savulaik atradās katrā skolas klasē un kabinetā, arī mājās uz palodzēm, un ne velti. Augam ir apbrīnojama spēja attīrīt gaisu, uzsūcot sevī pat lielu daudzumu kaitīgo vielu. Cilvēkiem, kam nav pieredze telpaugu audzēšanā vai vienkārši neizdodas tos ilgstoši noturēt pie dzīvības, sansevjēra attaisnos cerības, jo augs ir ļoti pacietīgs un izturīgs. Tas labi jutīsies telpā ar sausu gaisu, ja aizmirsīs par laistīšanu, tas arī nekas, jo labāk mazāk, nekā vairāk, turklāt laistīt vajag vien tad, kad augsnes virskārta ir sausa.

Starp citu, līdakastei vēlams atrasties darba galda tuvumā arī tāpēc, ka augs spēj novērst slinkumu un rosināt cilvēku radošiem un izglītojošiem pienākumiem, tāpat tas attīra telpu no sliktas enerģijas.

Vairāk par šo augu un tā kopšanu lasi šeit.

Spatifīla

Foto: Shutterstock

Arī spatifīla pierādījusi savas labās īpašības, it īpaši telpās ar sausu gaisu. Lai arī augs izskatās ļoti eksotisks un grūti kopjams, patiesībā tas attaisnos ne tikai ar skaisto lapotni, bet arī ziediem, kas līdzinās kallām. Gludās, spīdīgās lapas ar viļņaino reljefu skaisti papildinās interjeru, un tās ne tikai labi izskatīsies, bet arī darīs labu darbu. Augam piemīt spēja attīrīt gaisu no piesārņojuma, kas ir vēlams telpās ar daudz elektroniskām ierīcēm, tāpat tas labi mitrina gaisu.

Tā kā šim augam labpatīk noēnojums, tad nebūs grūti tam atrast piemērotu vietu darba telpā, galvenais, lai tas nav tiešos saules staros, citādi lapas apdegs. Laistīt gan šo augu vajadzēs biežāk nekā citus, pie tam jāatceras izmantot ūdeni istabas temperatūrā. Kad augsnes virskārta ir gandrīz sausa, pienācis laiks spatifīlu aplaistīt. Augs pats visai labi liks manīt, ja kaut kas nebūs kā nākas. Ja lapas brūnēs, tad mitruma ir par maz vai par daudz.

Vairāk par šo eksotisko telpaugu lasi šeit.

Gumijkoks

Foto: Shutterstock

To, ka gumijkoks jeb tautā dēvētais fikuss ir viens no ieteicamajiem telpaugiem darba telpā, šķiet, varētu pat uzminēt. No tropiskajiem apgabaliem nākušais augs gan izskatās ļoti dekoratīvi, gan arī pilda mūsu veselībai tīkamas funkcijas.

Neskatoties uz to, ka šis ir viens no augiem, kas visefektīvāk attīra gaisu, tas arī ļoti labi absorbē gaisā esošās kaitīgas vielas, tāpēc lielākai daļai fikusu ir biezas lapas. Zinātniskos pētījumos pierādīts, ka fikusi palīdz ātrāk noārdīt dažādas kaitīgās vielas (amonjaku, toluolu, ksilolu, formaldehīdu), kas izdalās apkārtējā vidē no dažādām lakām, līmēm, plastmasas izstrādājumiem, sadzīves priekšmetiem un tehnikas ierīcēm.

Gumijkoks ir izturīgs, un tas spēj augt pat ļoti ēnainā vietā. Tā kā gumijkoks ir tropu augs, tad tam ir nepieciešama regulāra mitrināšana, kad augsnes virskārta ir apžuvusi. Tāpat ieteicams laiku pa laikam nomazgāt lapas.

Par gumijkoku dažādību, to kopšanu ikdienā un piemērotiem apstākļiem vairāk lasi šeit.

Hlorofīts

Foto: Shutterstock

Meklējot augu, kas ir viegli kopjams, dekoratīvs, un pie viena pilda gaisa attīrošas funkcijas, noteikti vērts izvēlēties hlorofītu. Šim augam raksturīgas garas lapas ar bāli iekrāsojušām strīpām pa vidu. Krāšņās lapas var izaugt pat 40 centimetru garas, turklāt ir pieejamas šķirnes, kam lapas veidojas viļņainas, tādā veidā noformējums izskatās vēl interesantāks.

Hlorofīts sevi pierādījis telpaugu vidū ar mazprasīgumu un izturību pat tad, ja par to daudz nerūpējas. Tas labi jutīsies gan saulainā, gan ēnainā vietā, arī gaisa mitrumam telpā nav lielas nozīmes, par to parūpēsies pats augs, darot labu mums, un laistīšanā jāatceras, lai tas netiek pārlieku ilgi iekaltēts.

Mēslot augu var reizi divās nedēļās, bet arī nekas, ja tas tiks darīts retāk. Lai vai kādos apstākļos augs tiks nolikts, tas tiem pielāgosies, un tieši šīs īpašības dēļ ir vērts to nolikt darba galda tuvumā, lai tas padara gaisu tīrāku un vidi veselīgāku, tad arī darbi ritēs raitāk un pašsajūta būs labāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!