Foto: DELFI
Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcās pašlaik valda košs pavasaris, jo tur zied Alpu vijolītes, krāšņās prīmuliņas, narcises un citi augi. Šoreiz rakstā stāstīsim, kā izdabāt prīmulai podiņā - kā to kopt un pēc tam izstādīt dārzā.

Portālam "Tavs Dārzs" padomos par prīmuliņu kopšanu dalījās Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcu vadītāja Laima Ozoliņa.

Kā uzsver speciāliste, nav "vienas receptes" prīmulu kopšanā. "Nepārliešana, neiekaltēšana un mērenība – tas ir viss veiksmes stāsts," tā Ozoliņa. Prīmulas var palutināt ar mēslojumu, bet ar tā devām nevajadzētu pārcensties, arī mēslošanā jāievēro mērenība. Augu var pamēslot ik pēc divām nedēļām, vienu vai divas reizes.

Prīmulas labi jutīsies vēsā telpā, piemēram, +16 grādos pēc Celsija, bet +25 grādi pēc Celsija jau telpās tām varētu būt par karstu.

Vai regulāri jānoplūc vecie ziedi, lai augs bagātīgi ziedētu? Piemēram, atraitnītēm vecie ziedi ir jānovāc, lai tās neraisa sēklu pogaļas, savukārt prīmulas neveido sēklas. "Prīmulu noziedējušie ziedi sāk bojāties, tādēļ tie veicina slimību izplatīšanos, tai skaitā arī puvi. Tāpat arī pats augs vizuāli neizskatīsies glīti ar vecajiem ziediem, tāpēc tos vēlams noņemt," tā speciāliste.

Vaicāta, vai pēc noziedēšanas augu var izstādīt dārzā, Ozoliņa atbild apstiprinoši. Vien sala laikā prīmulas nevajadzētu izstādīt dārzā, jāpagaida siltāks laiks.

Savukārt rakstos zemāk vari lasīt par citiem pavasara vēstnešiem, kurus var iegādāties veikalos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!