Foto: Shutterstock
Lai gan istabas augi visu gadu nemainīgi tiek turēti telpās, tie tāpat izjūt gadalaiku maiņu – gaismas un temperatūras svārstības. Kas jāņem vērā, rūpējoties par tiem tagad vasarā, apkopojis portāls "Costa Farms".

Piemērots gaismas daudzums

Vasarā dienas ir garākas un saules gaisma – intensīvāka, tāpēc dažiem augiem gaisma telpā var būt pārāk spēcīga. Tādā gadījumā nepieciešams pārvietot istabas augus, lai tiek netiktu pakļauti tiešiem un ilsgtošiem saules stariem, jo ne visi telpaugi novērtē lielu daudzumu gaismas. Ja augu lapas kļūst brūnas, tas nozīmē, ka tām tiek pārāk daudz gaismas. Savukārt, ja augiem lapas iekrāsojas dzeltenas, tas var nozīmēt tieši pretējo – tiem gaismas vajag vairāk.

Uzmani temperatūru

Augi nebūs ar mieru, ja tiks pakļauti caurvējam vai atradīsies netālu no kondicionēšanas iekārtas, tāpēc novieto puķupodus vietās, kur ir vairāk vai mazāk vienmērīga temperatūra. Lielākajai daļai telpaugu patīk temperatūra no 21 līdz 26 grādiem.

Pabaro, bet nepārbaro

Vasara ir labs laiks telpaugu mēslošanai, taču vairāk nenozīmē labāk, jo pārāk daudz mēslojuma augiem var kaitēt, tādēļ rūpīgi ievēro uz iepakojuma norādītās devas.

Uzmani no kaitēkļiem

Ja telpaugus vasaras sezonā iznes uz balkona vai lieveņa, tie būs priecīgi par svaigo gaisu un vēja brīzi, taču palielinās arī risks, ka tiem piemetīsies kaitēkļi. Tāpēc ik nedēļu pārbaudi lapas – vai tajās nav iedzīvojušās laputis, tīklērces, baltblusiņas vai mazi augu ienaidnieciņi.

Regulāri tīri lapas

Lai palīdzētu augiem fotosintēzēt līdz maksimālajam potenciālam, to lapām jābūt tīrām un bez putekļiem, netīrumiem un ziedputekšņiem, tāpēc ik pēc pāris nedēļām noslauki augu lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!