Foto: Privātais arhīvs
Ziemasvētku laika košās puķes – puansetijas, kuras mēdz dēvēt arī par Ziemassvētku zvaigznēm, ir visai cimperlīgas, tāpēc ne kuram katram izdodas izaudzēt, kur nu vēl saglabāt šo krāšņo augu.

"Tavs Dārzs" lasītājas Santas īpašumā pirms mēneša nonākusi skaista puensetija podiņā, bet tagad tās izskats nav iepriecinošs. "Mana bēdu puķe," tā par savu augu teic Santa, kura atsūtījusi fotogrāfijas ar auga bēdīgo stāvokli.

"Tavs Dārzs" vērsās pie zemnieku saimniecības "Kliģeni" siltumnīcas vadītājas Ineses Raubiško-Reķes, lai noskaidrotu, kas varētu būt par iemeslu šādam auga izskatam, kā arī to, vai augu būs iespējams glābt. Siltumnīcu vadītāja skaidro, ka puķe, visticamāk, ir pārlaistīta un nopuvusi. "Neizdzīvos, jo jau tagad ir beigta," uzsver Raubiško-Reķe.

Lai izaudzētu krāšņu puansetiju, jāņem vērā vairākas lietas. Puansetijām nepatīk pārnešana, un pat -8 grādi pēc Celsija tam var būt liktenīgi, tāpēc vienmēr augu vajadzētu iesaiņot papīrā pirms nešanas laukā. Augu arī nevajadzētu ne pārlaistīt, ne arī iekaltēt, jo, piemēram, laistīšanas dēļ tām var iemesties puve. Cimperlīgajam augam nepatīk arī caurvējš, jo tā ietekmē augam sāk birt lapas. Šī iemesla dēļ augu nevajadzētu turēt caurvējā un pie logiem. Jāņem arī vērā to iegribas, kas attiecas uz temperatūru telpās. +15 līdz +16 grādu temperatūra telpās puansetijām ir krietni par aukstu, jo augs ir siltummīlis, tāpēc labāk, ja temperatūra ir virs +17 grādiem pēc Celsija un vairāk.

Šajā rakstā var izlasīt plašāk par puansetiju audzēšanu un knifiņiem to kopšanā.

Ja arī tev ir kāds jautājums par augu audzēšanu vai kopšanu, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!