Foto: Shutterstock
Ja aptrūkušās idejas, kā iepriecināt draugus, radus vai kolēģus tuvojošajos svētkos, iespējams, neesi apsvēris domu kādam telpaugam par labu. Tā būtu ļoti laba dāvana, neatkarīgi no tā, vai dāvanas saņēmējs ir kaislīgs dārzkopis vai tikai iesācējs, jo atliek tikai piemeklēt piemērotāko augu.

Dāvanas piemeklēšana jau pats par sevi nav no vieglākajiem uzdevumiem, taču telpaugs kā dāvana noteikti būs vieglāk piemērojams nekā apģērbs vai kas ēdams, ja īsti nav skaidrs par saņēmēja gaumi un garšu kārpiņu labpatiku. Šajā sakarā sazinājāmies ar Latvijas Universitātes botāniskā dārza telpaugu speciālisti Ingūnu Gudrupu, kas ieteica, kurus augus var izvēlēties kā dāvanu, bet kurus labāk ne.

Dāvināšanai piemēroti telpaugi

Vaicājot speciālistei, vai telpaugs ir laba doma dāvanai, speciāliste skaidro, ka viss ir atkarīgs no dāvanas saņēmēja. Ja cilvēkam nav ne mazākās gribēšanas un prasmes apieties ar augiem, tad labāk no šādas dāvanas pasniegšanas izvairīties, lai saņēmējam nav neērtu situāciju, kad dāvinātājs vaicās, kā tad aug dāvana. Bet, ja cilvēkam jau ir kāds augs vai ir skaidri zināms, ka šī nozare interesē kaut nedaudz, tā būs pat vairāk kā lieliska dāvana. ''Tavs Dārzs'' iesaka dāvanai pievienot nelielu blociņu, labākajā gadījumā botānikas dizainā vai kā citādi pieskaņoti noformētu, kur piefiksēts, kā rūpēties par konkrēto augu.

Foto: Shutterstock

Kā lielisku ideju speciāliste min kafijas koku, kas būs piemērots tiem, kam ir siltas telpas, piemēram, centrālapkure, jo augam patīk vienmērīga temperatūra. Kas to zina, varbūt no izaugušajām kafijas pupiņām pat izdosies pēcāk saņēmējam pagatavot kafiju!

Aizmāršīgajiem vai vienkārši ļoti aizņemtiem cilvēkiem, kas vēlas kādu augu, bet nav daudz laika tam pievērsties, piemēroti būs kaktusi un sukulenti. Piemēram, Ziemassvētku kaktuss būs ļoti simboliska dāvana šajos svētkos, turklāt augs nav cimperlīgs kopšanā. Tomēr speciāliste norāda – nav tāda auga, kurš par sevi neliktu manīt, ja nu vienīgi mākslīgie, tāpēc jārēķinās, ka kaut kādas rūpes saimniekam būs par to jāuzņemas. Mazākas vai lielākas, tas jau ir atkarīgs no katra paša.

Foto: Shutterstock

Kā universālu telpaugu, kas varētu derēt vairumam, speciāliste min arī dracēnu. Arī šis augs nav kaprīzs, bet aplaimos ar skaistu lapotni. No eksotiskajiema augiem, kas kalpos arī kā interjera sastāvdaļa, noteikti jāmin bokarneja, kam raksturīgs resns stumbrs, savukārt pārbaudīta vērtība noteikti būs naudas koks un līdakaste.

Ja vēlies apdāvināt ar kādu ziedošu augu, tad izvēlies sanpauliju, kas salīdzinoši ilgi zied, turklāt ir viegli kopjama, tātad, laba dāvana, ja nezini cilvēka ikdienas režīmu. No ziedošajiem augiem speciāliste iesaka arī falenopšus, kas arī skaisti un ilgi dzīvos tieši siltās telpās, tāpat kā kafijas koks.

Augi, kurus nedāvināt

Starp augiem, kas nav tie piemērotāki dāvināšanai, Ingūna min papardes, kuru kopšanā tomēr ir jāzina dažādas nianses, tāpat ir ļoti labi jāpārzina, kādas ir telpas un kur augs tiks novietots, tāpēc šis ir ļoti individuāls pirkums.

Lai arī Ziemassvētku laikā ļoti aktuāla izvēle ir puansetija, speciāliste to neiesaka izvēlēties, jo prieku šis augs sagādās salīdzinoši neilgi, un, lai pagarinātu tā mūžu un piedzīvotu košo lapu parādi arī nākamgad, ir jāzina smalkas nianses kopšanas specifikā. Ja tas ir iegarenais augs, padomā, vai cilvēkam būs vieta, kur to noglabāt, tāpēc priekšroku dod augam, kuru var nolikt uz jebkuras virsmas.

Dāvanas iegādes atvieglošanai esam sarūpējuši izlasi ar jau minētajiem un vēl citiem augiem, kas piemēroti dāvināšanai, lai vari sagatavot padomu kladīti, kā saimniekam par augu rūpēties vai pašam uzzināt ko vairāk par katru no tiem. Savukārt, kad esi jau lēmis par labu kāda auga iegādei, iepazīsties ar informāciju, kādas pazīmes ņemt vērā, lai iegādātais augs būtu tas veselīgākais un turpinātu dzīvot ilgi arī jaunā saimnieka mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!