Iepazīstieties - zamiokulka jeb sievietes laime! Augu ar interesanto nosaukumu mēdz dēvēt arī par dolāru koku, bet oriģinālā to sauc par Zanzibāras dārgakmeni. Daudzgadīgais tropu augs zamioculcas zamiifolia Eiropā parādījies salīdzinoši nesen - pirms desmit, piecpadsmit gadiem, un joprojām tas tiek uzskatīts par dārgu un retu augu.

Pirmās ziņas par Zanzibāras dārgakmeni datētas ar 1830. gadu, kad tas pirmo reizi tika atklāts Austrumāfrikas kalnu plato, savvaļā augu var redzēt augam arī Madagaskarā.

Zamiokulka ir lieliski piemērota gan birojam, gan mājām. Istabas apstākļos tā var izaugt līdz pat viena metra augstumam.

Savādais augs brīvdabā zied salīdzinoši reti, istabas apstākļos - praktiski nekad. Bet, ja tomēr brīnums notiek, prieks par to nebūs pārāk liels - ziedi ir sīki un neizteiksmīgi.

Augam raksturīgas vaskotas, taisnas spalvveida lapas un stingrs, resns kāts, kurā tiek veidotas ūdens rezerves ilgstoša sausuma periodiem.

Zamiokulkai nav augstu pretenziju pret kopšanu, tā pacieš gan sausu gaisu, gan vāju apgaismojumu, gan pārkaltēšanu. Ideāls augs sliņķiem!

Labāk augu turēt saulainā vietā, sargot no tiešas saules staru iedarbības. Labākā vieta zamiokulkai - dienvidu puses palodze. Augs pacietīs arī novietošanu ēnainā vietā pret ziemeļiem, šajā gadījumā to jālaista retāk un jāņem vērā, ka lapas būs sīkākas.

Gada siltajā laikā zamiokulku var iznest svaigā gaisā - uz balkona, terases vai dārzā.

Augam nav nepieciešama smidzināšana, tomēr laiku pa laikam jāatceras no lapām notīrīt putekļus. Laistīt - mēreni, ziemā - retāk. Tā kā dolāru koks lapās un stumbrā uzkrāj ūdens rezerves, labāk to laistīt retāk, bet ar lielāku ūdens daudzumu. Jāraugās, lai augsne ilgstoši nebūtu pārāk slapja, jo pārlieks mitrums var izraisīt sakņu puvi. Pareizākais risinājums - laistīt, kad augsnes virskārta 2-3 centimetru dziļumā ir izžuvusi.

Zamiokulkas lapu dzeltēšana un krišana ir pazīme tam, ka augs tiek nepareizi kopts, tas ir pārlaistīts vai pārkaltēts.

Vasaras sezonā augam vēlams dot papildu barības vielas, augsni var uzlabot ar sukulentiem un kaktusiem paredzēto mēslojumu. Tomēr svarīgi nepārcensties - labāk nemēslot vispār, nekā iedot pārāk daudz. Veselīgas zamiokulkas nosacījums ir - laba augsne un gaisma, nevis papildmēslojums.

Uzmanību! Augs ir indīgs, to kopjot ir jābūt īpaši uzmanīgiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!