Foto: Shutterstock
Tulpju, hiacinšu un narcišu stādus ziedu salonos, bāzēs un citās tirdzniecības vietās papildina mazie sīpoli, no kuriem sprauksies trauslie krokusu ziedi. Lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātu pavasarīgo noskaņu telpā, par tiem pienācīgi jārūpējas.

Dabā krokusi sāk ziedēt vieni no pirmajiem, tāpēc tie ir izteikti pavasara augi, kas mīl vēl salīdzinoši vēsus laikapstākļus – kurš gan nav redzējis krokusu ziedus starp sniega kupenām? To der atcerēties, kad iegādājas krokusus podiņā. Ļoti siltā telpā ziedi strauji izziedēs un novītīs, tāpēc izraugies pēc iespējas vēsāku vietu, piemēram, palodzi. Bez vēsuma krokusiem vajag daudz gaismas un mitru augsni – šie trīs komponenti nodrošinās skaistu un ilgu ziedēšanu.

Telpaugu kopšanas grāmatās aprakstīts, ka krokusiem vajadzīga mitra augsne, taču būtiski to nepārlaistīt. Kā jau visiem augiem – kas par daudz, tas par skādi. Starp citu, krokusiem izcili piemērots laistīšanas veids ir ar ledus kubiņiem – uzliec dažus uz substrāta un ļauj tiem pamazām izkust un samitrināt augsni. Šāds variants der aizņemtajiem. Vairāk par šo laistīšanas metodi lasi šeit. Atceries, ka jebkurš podiņš jāieliek paliktnī, lai liekajam ūdenim ir kur satecēt. Paliktnī sakrājušos ūdeni vienmēr nolej.

Krokusiem patīk smilšaina augsne, tāpēc, ja veido kompozīciju vai stādi tos lielākā traukā kopā ar citiem pavasara augiem, to ņem vērā. Tāpat neiestādi krokusu sīpolus pārāk dziļi, tad tiem būs grūti izstīdzēt.

Kad krokusi noziedējuši, bumbuļsīpolus var saglabāt līdz rudenim vai stādīt uzreiz dārzā, ja ir tam pienācīgi laikapstākļi.

Raksta tapšanā izmantota grāmata ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!