Foto: Shutterstock
Noēnotās vietās vasaras sākumā visai ierasti redzēt sniegbaltos ziedu zvaniņus trauslajos kātiņos. Līdzīgi kā ar ceriņiem, grūti turēties pretī kārdinājumam arī maijpuķīšu saplūkšanai, lai to smarža rotātu mājokli. Taču, ja nepareizi tās uzglabāsi, ziedi visai ātri kļūs brūni un nepievilcīgi.

Maijpuķītēm, kā jau īstenām pavasara puķēm, patīk siltums, tāpēc pirms ziedkātu ievietošanas vāzē jāievēro kāds būtisks noteikums, un tas ir silts ūdens. Aukstā ūdenī ziedi visai drīzi sabrūnēs, taču, ja ik pārdienas nomainīsi vēso ūdeni uz atkal siltu, baltie ziedu zvani krietni ilgāk priecēs acis, raksta ''Galantus''. Kā jau grieztajiem ziediem, arī maijpuķītēm nepieciešams katru otro dienu nomainīt ūdeni.

Ja vēlies veidot ziedu kompozīciju, zini, ka maijpuķītes šajā ziņā ir visai kaprīzas – citi ziedi maijpuķīšu klātbūtnē visai ātri novītīs, tāpēc vislabāk tās likt vāzē vienas pašas. Maijpuķītes jo īpaši nedraudzējas ar narcisēm, puķuzirnīšiem un tulpēm, tāpēc nav ieteicams tās likt vienā pušķī vai pat turēt līdzās vāzes.

Tā kā maijpuķītēm ziedkāti ir smalki un ne īpaši gari, piemērotas būs nelielas vāzes, lai ziedkāti neielūztu. Maijpuķītēm piestāvēs balta vai caurspīdīga cilindra, apaļas formas vāzes, nelielas pudelītes, kanniņas un glāzes. Lai ziedi bagātīgāk izskatītos un pušķis nebūtu tik ''šķidrs'', vienmēr vāzē liec gar malām maijpuķīšu lapas, kas arī veiksmīgi saturēs kopā pušķīti un tas izskatīsies kuplāks.

Pēc ''Tavs Dārzs'' pieredzes var teikt, ka maijpuķītes vāzē glabāsies arī krietni ilgāk, ja vāzi novietosi noēnotā vietā, nevis tiešos saules staros. Diemžēl saulītē ziedi krietni ātrāk sabrūnē, tāpēc raugies pēc tumšākas vietas plauktiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!