Foto: Shutterstock
Kamēr aktīvā dārzu darbu sezona vēl tikai priekšā, uz palodzes visu cauru gadu ir iespējams audzēt dažādus gan visiem pazīstamus, gan arī neierastus garšaugus. Šoreiz papētīsim tuvāk timiānu – smaržīgo un daudzos ēdienos izmantojamo buķetes papildinātāju.

Pirmkārt, timiāns var būt viens no pirmajiem garšaugiem, ar kuru uzsākt savu pieredzes ceļojumu "iekštelpu dārziņu pasaulē", jo audzēšana nebūt nav no sarežģītākajām.

Timiānam (thymus vulgaris) piemīt brīnišķīgs aromāts un spēja palīdzēt organismam sagremot treknu ēdienu. Tā kā timiāns dara daudz laba mūsu organismam, tas arī no mums prasa labus apstākļus – garšaugam nepatīk augt caurvējā, tāpēc uz palodzes tam nebūs labākā vieta. Jācenšas atrast kompromiss, jo vienalga, vai timiāns stādīts ārā vai iekštelpās, tam tīk saules gaisma. Vienmēr pastāv variants podiņu telpu vēdināšanas reizēs nolikt kādā citā vietā!

Tā kā timiāns mēdz augt pat starp akmeņiem, tas, ja ieliksi podiņā starp zemi akmentiņus vai olīšus, nāks tikai par labu. Timiāns ir diezgan izturīgs augs, tāpēc ar pārlieku laistīšanu aizrauties nevajadzētu. Vislabāk tas augs vietā, kurā aptuveni sešas stundas dienā ir tieša saules gaisma.

"Gardeningknowhow" raksta, ka timiānu ieteicams stādīt māla podiņā – arī cita materiāla podi derēs, taču tieši māla podiņā auga saknes spēs izžūt ātrāk, jo šī garšauga augšanu var nelabvēlīgi ietekmēt mitrās saknes. Veiksmīgas audzēšanas nerakstītais pamatlikums vēsta, ka gaisa temperatūrai iekštelpās nevajadzētu būt zemākais par +16 grādiem.

Lai timiāns spētu priecēt ar savu raženumu un kuplumu, to nepieciešams ik pa laikam apgriezt – starp citu, timiāna ziedus, kurus nepieciešams laikus noņemt, var izkaltēt un izmantot tējas pagatavošanai. Tu droši vari sākt savu darba augļu baudīšanu, kad garšaugs ir jau pietiekami kupls.

Timiāns ir ļoti daudzveidīgi pielietojams garšaugs gan svaigā, gan kaltētā un saldētā veidā, tāpēc, ja nevēlies vairs stādu audzēt podiņā, nogriez kātiņus un izkaltē vai liec saldētavā. Ņem vērā, ka kaltētam timiānam ir daudz intensīvāka garša un aromāts. Vienmēr izmanto šķērītes zariņu noplūkšanai, nekad neplēs tos, ja vēlies, lai tas labi aug, jo, plūcot zariņus, var izraut auga saknes.

Foto: Shutterstock

Parasti iesaka sezonas laikā timiānu vienu vai divas reizes pārstādīt, taču tas atkarīgs no izvēlētā podiņa. Lai garšaugs lēnām augtu ne tikai pāris mēnešus, siltajā laikā to ieteicams iznest ārā – aizved uz laukiem vai uztici tā aplaistīšanu kādam, kuram ir dārziņš.

Vēl citu noderīgu informāciju par timiāna audzēšanu atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!