Foto: LU Botāniskais dārzs

Tā kā Latvijas klimatiskajos apstākļos citronkoku audzēšana brīvā dabā ir neiespējamā misija, tad atliek veselīgos augļus audzēt telpās. Kā savās mājās pašam audzēt citronu, padomos dalās Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa.

Kā "Tavs Dārzs" atzīst Gudrupa, citronu (Citron x limon) ir iespējams audzēt mājas apstākļos. "Citroni ir piemēroti telpaugi vēsām telpām – ziemas periodā augam optimāla ir +10 līdz +15 grādu temperatūra," norāda speciāliste.

Taujāta par piemērotāko augsni citronu stādīšanai, Gudrupa iesaka tos stādīt universālajā augsnes maisījumā telpaugiem. "Ja citronam tiek nodrošināti piemēroti augšanas apstākļi, augļi var veidoties arī mājas apstākļos," atklāj speciāliste. Viņa gan brīdina, ka īpaši uzmanīgiem jābūt ar citronkoka laistīšanu, jo tos nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. "Tas jālaista tad, kad sāk izžūt augsnes virskārta," pamāca LU Botāniskā dārza pārstāve.

Gudrupa atgādina, ka citroni ir populāri un seni kultūraugi, tādēļ laika gaitā tiem ir izveidoti dažādi hibrīdi, kuriem var atšķirties ne tikai augu augstums un augļu izmērs, bet arī forma un garša. Arī LU Botāniskā dārza subtropu siltumnīcā ir apskatāmi vairāki citrona hibrīdi ar atšķirīgiem augļiem gan formas, gan izmēra ziņā. Pašlaik kā reiz subtropu siltumnīcās pakāpeniski ienākas citrusu raža.

Foto ieskats LU Botāniskā dārza subtropu siltumnīcās, kurās pašlaik apskatāma citronu raža:

Plašāk par citronkoku audzēšanu, trūkumiem un citiem interesantiem faktiem par citroniem, lasi šajā rakstā. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kas jāievēro, lai citrusauga zaros ilgi saglabātos augļi. Rakstā zemāk vari aplūkot "Tavs Dārzs" arhīva lādīti, kurā ir sarūpēti raksti par citronu ietekmi uz veselību, kā arī to izmantošanu dažādās gardās receptēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!