Foto: Shutterstock
Lai arī sals gada sākumā tikai pieņemas spēkā un ziema tā tikai pa īstam sākas, esam izslāpuši pēc svaigiem zaļumiem. Labā ziņa – var jau sākt audzēt lociņus uz palodzes! It kā loku audzēšana nav nekāda lielā māksla, tomēr vērtīgi atgādināt pašam sev, kas bija svarīgākie pamatelementi, lai izaugtu patiesi gardi lociņi.

Ja esi iekārdināts kādā traukā sabērt zemi un stādīt sīpolus, lai jau drīz uz kārā zoba liktu kraukšķīgus un aromātiskus lokus, sagatavo visu nepieciešamo sulīgai ražai. Atceries, ka sīpoli nav obligāti jāstāda augsnē, tos var arī daļēji iemērkt ūdenī, kādā glāzē vai trauciņā, lai veidojas saknes un tās iegūst vajadzīgo ūdeni. Šajā gadījumā vajadzēs ik pa laikam nomainīt ūdeni. Ja tomēr gribi pieturēties pie klasiskām vērtībām un stādīt sīpolus augsnē, vajadzēs trūdvielām bagātu substrātu. Veikalā meklē dēstu audzēšanas augsni – tā būs gana laba arī sīpoliem.

Arī pašiem sīpoliem ir izšķiroša loma ražas iegūšanā – jāizvēlas vai nu parastie sīpoli, no kuriem izaugs kokaināki un ne tik lieli loki, vai speciālie loku sīpoli, kas ir maziņi un izstīdzēs tievus, garus lokus. Sarkanie sīpoli nebūs tik atbilstoši – loki nebūs aromātiski. Noteikti neizvēlies stādīšanai bojātus sīpolus! Starp citu, eksperimentētāji var pamēģināt ko jaunu un iegādāties speciālas sīpolu šķirnes sēklas, kas paredzētas loku audzēšanai. Tad raža būs jāgaida ilgāk, bet rezultāts būs pavisam citādāks.

Izraugies saulaināko vietu un gaidi, kad no sīpoliem sāks spraukties zaļie loki. Meklējot piemērotāko trauku sīpolu stādīšanai, palūko mājās pieejamo saturu, varbūt kaut kas no tā visa noder. Sīpolus var stādīt gan plastmasas trauciņos, piemēram, kur pirkti salāti, tāpat arī olu kastes būs tam kā radītas, katru sīpolu liekot savā iedobītē.

Turpinājumā padomraksti, kas atsvaidzinās atmiņu, kas ir vajadzīgs sulīgai loku ražai, cik bieži laistīt vai mainīt ūdeni, kādos traukos stādīt sīpolus un kā pareizi novākt ražu – nogriežot vai nokniebjot lokus.

Vitamīni uz palodzes: padomi pirmo zaļumu audzēšanai telpās

Foto: Shutterstock

Katram mēnesim gadā ir savas priekšrocības. Un, lai arī daļa nepacietīgi gaida pavasari, arī šajā periodā, kad īsti nav vairs īsti ziema un arī ne īsti pavasaris, ir savs labums, piemēram, garšaugu un zaļumu audzēšana uz palodzes, lai pavasari sagaidītu, pašu audzētu vitamīnus smēlušies.

Lasīt vairāk

Pirmie zaļumi uz palodzes – kā izaudzēt sulīgus lokus

Foto: Shutterstock

Dienas kļūst nedaudz gaišākas, un tā ir pirmā pazīme, kas liecina – var jau sākt audzēt lociņus, ko pievienot klāt teju katrai ēdienreizei, uzņemot vairāk vitamīnu svaigā veidā. Kādus sīpolus izmantot šim nolūkam, kā vislabāk tos stādīt un aprūpēt, lai loku raža būtu bagātīga, lasi turpmākajās rindās.

Lasīt vairāk

Padomi un idejas par lociņu audzēšanu uz palodzes

Foto: Shutterstock

Šķiet, nav tāda ēdiena, kam nepiestāvētu sulīgie un veselīgie lociņi, tāpēc tagad tos var sastapt teju vai katrā mājā uz palodzes. Ja ir apnikusi lociņu vienveidīgā audzēšana kastītē, der aizņemties kādu oriģinālu ideju.

Lasīt vairāk

Svaigs zaļums katru dienu - uz palodzes audzēti sīpollociņi

Uzglabājot sīpolus, parasti kāds sasparojas un grib augt. Tad atliek sameklēt piemērotu trauku, iebērt substrātu un sasēdināt apalīšus cieši jo cieši. Novērtējuši doto iespēju, sīpoli sparīgi dzen lokus. "Kad kāds jau izaudzis, to pie saknes nogriežu un vietā lieku jaunu. Vēl jāpiebilst, ka sīpolu dažādie izmēri un tas, ka loki aug atšķirīgu laiku, rada ne visai glītu kopskatu," stāsta Sandra Ruska, žurnāla "Praktiskais Latvietis" galvenā redaktore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!