Foto: Shutterstock

Kā skaidro Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciāliste Ingūna Gudrupa, ar laputīm (Aphididae) telpaugu īpašniekiem parasti nākas saskarties tieši ziemas beigās un agri pavasarī, kad augiem sāk attīstīties jaunie dzinumi, plaukt jaunās lapiņas un veidoties ziedpumpuri.

Augu šūnas strauji dalās, dzinumi aug ātri, lapu epidermas šūnas ir viegli ievainojamas, tām ir nenobrieduši šūnapvalki. Līdz ar to laputis viegli to caurdur un sūc sulu, tādējādi sabojājot jaunos dzinumus. Laputu kolonijās veidojas spārnotās mātītes, kas pārlido uz citiem augiem un tur turpina vairoties.

Svarīgi laikus tās pamanīt, un ar otiņu, kurai stingri sariņi, kaitēkļus notīrīt, zem auga paklājot salveti, lai var savākt nobirušos kukaiņus. Ja augs ir neliels, auga podiņu iesien polietilēna maisiņā, un augu var rūpīgi noskalot dušā. Galvenais nepieļaut kaitēkļa masveida savairošanos.

Ar citiem nevēlamajiem telpaugu viesiem un to, kā no kaitēkļiem atbrīvoties, vari uzzināt "Delfi" rakstā, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!