Foto: Shutterstock
Ja pavasarī visai ierasts pievērsties dažādiem mājas uzkopšanas darbiem, nevajadzētu aizmirst arī par augiem, kas uzkrājuši ziemas putekļu kārtu. Kā no tās atbrīvoties, netraumējot auga lapas, un kurus augus labāk neaiztikt?

Vai tas būtu gumijkoks, kāds palmveidīgais augs, istabas paparde vai fikuss, visiem šiem augiem būtiski, lai lapas nebūtu klātas ar biezu putekļu kārtu. Lapu tīrība nepieciešama ne tikai tāpēc, lai augi skaistāk izskatītos, bet arī tāpēc, lai tiem būtu vieglāk augt un tie pildītu savas funkcijas, piemēram, attīrītu gaisu no sārņiem. Pēc putekļu notīrīšanas augs noteikti ar jaunu sparu varēs augt un arī izskatīsies krietni veselīgāks.

Ar ko tīrīt lapas

Šajā gadījumā nederēs kura katra drāna, kā tas varbūt ir virsmu tīrīšanā. Katram augam var būt cits piemērotākais palīgrīks, un tas lielā mērā atkarīgs no tā, kādas ir auga lapas – gludas, biezas, trauslas, pūkainas vai reljefainas. Lielākoties derēs mīksta, nedaudz mitra drāna, piemēram, mikrošķiedras vai kokvilnas, kas labi noslaucīs putekļus, bet tikpat labi tās var būt vates plāksnītes, samitrinātas papīra salvetes vai kāda mīksta švamme. Ja lapas augam ir pūkainas, tās vislabāk atbrīvot no putekļiem ar kādu kosmētikas otiņu ar mīkstiem sariem, raksta ''Gardening Know How''.

Dārzkopības nodaļās var meklēt arī speciālas augu lapu tīrīšanas salvetes, kas pie viena palutinās augu ar vērtīgām barības vielām, taču neizmanto šim pašam nolūkam citas ķīmiskās mitrās salvetes, kas paredzētas roku vai kādu iekārtu mazgāšanai. Noteikti neņem talkā saru birsti vai asu švammi, ar ko lapas var saskrāpēt vai citādi traumēt.

Atceries, ka vajadzētu tīrīt vien auga lielās, izaugušās lapas, taču nesen izaugušās vēl skart nevajadzētu, jo tās vēl ir pārāk trauslas un viegli ievainojamas.

Foto: Shutterstock

Mazgāt dušā

Vēl kāds visai labs veids, kā augu atbrīvot no ziemas putekļiem, liekot to ar visu puķupodu dušas kabīnē vai vannā un ar vieglu ūdens strūklu apsmidzināt. Šim nolūkam gan nevajag izmantot ne ziepes, ne kādu šampūnu, pietiks tikai ar ūdeni, turklāt remdenu vai istabas temperatūrā, un noteikti ne ledus aukstu vai karstu. Centies laistīt tā, lai ūdens tiek uz lapām un nopil vannā, tik daudz nelejot augsnē, jo tā tāpat samitrināsies. Pēc laistīšanas ļauj augam apžūt turpat, nopilot liekajam mitrumam. Šo metodi var pielietot arī tad, ja pirms tam lapas noslaucītas no putekļiem. Augs par to būs tikai pateicīgs.

Šāda mazgāšana patiks fikusiem papardēm, palmām, citrusaugiem, hlorofītiem, arī orhidejām, bet noteikti ne kaktusiem un sukulentiem. Tiem, saskaroties ar tik lielu ūdens daudzumu, visai ātri sāksies pelēšana, informē ''Plantea''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!