Foto: Shutterstock
Katru nedēļu brīvdienas tiek gaidītas ar atplestām rokām – īpaši rudens laikā tās kļūst vēl aktuālākas, jo daudzi steidz izmantot laiku, dodoties atvaļinājumos ārpus mūsu valsts robežām. Bet kas šajā laikā notiek ar vieniem no mājvietas mīluļiem jeb telpaugiem? Lai tie spētu sagaidīt saimnieka atgriešanos atpakaļ, ir pāris svarīgi principi, kurus vērts iegaumēt.

Protams, telpauga spēja dzīvot vientulībā lielā mērā ir atkarīga no tā, cik ilgs brauciens ir plānots, piemēram, trīs dienas vai divas nedēļas. Šis ir galvenais faktors, kas nosaka, kā augi jāsagatavo savai prombūtnei, ja nav iespējams vienoties ar radiniekiem vai kaimiņiem, kuri regulāri varētu atnākt un apkopt tavus telpaugus.

Ja došanās prom no mājām plānota ne ilgāk kā nedēļu, dienu pirms aizbraukšanas apkop telpaugus – noņem novītušās lapiņas vai ziedus un neskopojies ar laistīšanu.

Ir vēlams augus turēt vannas istabā, jo parasti tā ir neliela telpa, kurā vieglāk uzturēt augiem nepieciešamo un vēlamo mitrumu. Ja noliksi telpaugus tuvāk vienu otram blakus, arī šādi gaiss tur kļūs vēl mitrāks. Kārtīgi aplietus augus ieliec vannā un apliec tiem pāri plastmasas materiālam līdzīgu maisu, plēvi – veic tajos pāris iegriezumus, lai mitrums zem tās nebūtu pārāk liels. Šādi iespējams rīkoties arī ar katru augu atsevišķi, taču svarīgi ir atstāt pāris caurumus.

Foto: Shutterstock

Lai gan parasti telpaugu audzēšanā liela nozīme tiek piešķirta saules gaismas esamībai, šādos gadījumos gan labāk augus novietot tālāk no tiešiem saules stariem. Tavi augi spēs izdzīvot ilgāku laiku arī šādā stāvoklī, taču tas neattiecas uz gadījumiem, kad prombūtne pārsniedz divas nedēļas.

Dodoties prom, būtu vēlams augus atstāt vēsākā gaisa temperatūrā nekā parasti – tā viņi spēs labāk izdzīvot.

Ja būšana prom no mājām sasniedz vēl ilgāku laiku, rēķinies, ka taviem telpaugiem vajadzētu atrast "auklīti" – kādu kuram iedot tos pieskatīt. Atceries brīdināt par visiem sīkumiem, piemēram, kurš augs ir jālaista vairāk un kurš mazāks. Šādas detaļas ir nozīmīgas!

Pirms braukšanas prom arī kārtīgi augus aplaisti, bet atceries noņemt apakšējos trauciņus, kuros stāv telpaugs – tā izvairīsies no tā ilgstošas stāvēšanas ūdenī un sakņu sapūšanas. Protams, laistīšanu neveic pāris minūtes pirms došanās ārā pa durvīm, jo jāpagaida kamēr liekais ūdens iztek. Alternatīva ir iepriekš minētā vanna, kurā ielikt augu un ļaut ūdenim iztecēt.

Rakstā izmantota informācija no "Gardeningknowhow" un "Freeplants".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!