Foto: Shutterstock
Vai esi kādreiz sapņojis par savu zemeņu podiņu, no kura zariem agrā rīta stundā noņemt sārtu ogu un pielikt brokastu jogurtam? Tici vai nē, bet izrādās, ka no sēklām un kauliņiem var izaudzēt ne tikai istabas augu, bet arī plūkt tā laurus ogu un augļu veidā. Vari pamēģināt arī tu – kas neriskē, tas nevinnē!

Šis ir stāsts par to, kā viena maza sēkliņa vai kauliņš var radīt lielu prieku gan tev, gan mājiniekiem. Uzreiz gan jāsaka, ka procentuāli vienmēr pastāv iespēja līdz ogai vai auglim netikt, taču šāda audzēšana un laistīšana ir gana aizraujošs process, kuram sekot līdzi.

Iesākumā jātiek klāt pie sēklas – ar zobu bakstāmo kociņu atdali pāris zemenes sēkliņas un noliec tās uz salvetes, lai nepazūd. Ja pat kāda sēkliņa pazūd, neuztraucies, jo vienā zemenē to ir aptuveni 200.

Pēc tam paņem papīra krūzīti un nogriez tai apakšējo daļu. Tajā ar zobu bakstāmo izdur vairākus caurumus un liec atpakaļ uz otru pusi. Tālāk ieber zemi un sēklas, kā arī atceries visu apsmidzināt ar ūdeni. Pēc sešām nedēļām visu sagatavoto pārstādi lielākā podā.

Tāpat rīkojies ar aveņu sēkliņām, liekot tās krūzītē kopā ar zemi un kārtīgi aplejot. Pārvelc pāri pārtikas plēvi, kurā izdur pāris caurumiņus. Atceries to turēt vēsā vietā, kurā ir laba ventilācija. Lai tiktu pie citronkoka, ievēro šos pašus soļus, taču jāņem vērā, ka stādāmajiem kauliņiem jābūt sausiem. Šo stādījumu gan turi siltā telpā.

Ar tomātu audzēšanu vari rīkoties līdzīgi – pārgriez to uz pusēm un ieliec podiņā ar zemi. Pārber to vēlreiz pāri ieliktajam tomātiņam un uzšpricē ūdeni. Atceries, ka tomāts jāliek ar serdi un leju. Šis veidojums jātur vidēji siltā vietā, piemēram, ledusskapja augstākajā plauktā.

Foto: Shutterstock

Tu vari audzēt arī avokado koku! Anna Dravniece, kura audzēšanas stratēģiju jau ir izmēģinājusi, stāsta, ka pie avokado gan netika, taču tāds nemaz nebija mērķis. "Es vienkārši gribēju pamēģināt, vai vispār ir iespējams no avokado kauliņa kaut ko izaudzēt. Rūpīgi laistot un kopjot, man izdevās izaudzēt kociņu ar platām lapām augšpusē." Plašāk par avokado koka audzēšanu lasi šeit un skaties video.

Ja viss izdosies, pēc vairākās nedēļām uz tavas palodzes varētu būt izaudzis kaut kas līdzīgs kociņam vai mazizmēra augam. Pilnīgu izdošanos solīt nevar neviens, taču eksperimentēšanas nolūkos vari pamēģināt!

Video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!