Foto: Shutterstock
Augu bāzē, lielveikalā vai ziedu salonā iegādājoties kādu telpaugu, nav zināms precīzs laiks, kad augs iestādīts konkrētajā augsnē, cik rūpīgi tas laistīts un mēslots, tāpēc ieteicams augu pārstādīt citā augsnē, visbiežāk arī piemērotākā.

Kā raksta ''Rīgas ziedi'' dārzkopības speciālisti, teju visi no ārzemēm ievestie augi iestādīti kūdras substrātā, arī sausumu mīlošie sukulenti, un šāda augsne nebūt nav vēlama augam ilgtermiņā. Lielākoties visi telpaugi jāpārstāda piemērotā augsnē – vai nu universālā telpaugu substrātā, vai augam piemērotā, savukārt orhidejas, kas iestādītas koka mizu gabaliņos, gan ir pareizā augsnē, un tās pārstādīt citā nevajag.

Ja augam ir ziedēšanas laiks vai miera periods (parasti no oktobra līdz februārim), šajos periodos arī augus nav ieteicams pārstādīt. Pēc telpauga iegādes pārliecinies, kāda augsne augam ir piemērota, un tādā arī pārstādi augu, kad vien tas ir iespējams, citādi ilgtermiņā augs labi nejutīsies.

Pievērs uzmanību ne vien augsnei, bet arī podiņam, jo visbiežāk augs iestādīts nesamērīgi mazā podiņā, kur augam ir par šauru. Par to var pārliecināties, aplūkojot drenāžas apakšu – ja spraucas saknītes pa spraugām, podiņš ir par mazu. Taču kas par daudz, tas par skādi – nevajadzētu arī pārāk lielu podu, jo tad augs lieki patērēs spēku un enerģiju sakņu veidošanai. Jaunā poda diametram jābūt par 1 – 2 cm lielākam nekā esošajam podam. Vairāk par poda izvēli uzzini šeit.

Visbiežāk tikko iegādātie augi ir nedaudz iekaltuši, tāpēc vēlams būtu to ielikt mērcēties ūdenī, lai augsne kārtīgi samirkst, pēc tam notecināt lieko šķidrumu un tad ielikt podā.

Padomi soli pa solim, kā pareizi pārstādīt augu no viena poda citā, atradīsi šeit. Pēc pārstādīšanas rūpīgi jāseko līdzi auga laistīšanai, un šajā sakarā noderīgus padomus smelies šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!