Foto: Shutterstock
Ja vēlies zaļus augus mājās, bet esi pārliecināts, ka nespēsi tiem veltīt pietiekami daudz uzmanības, lai noturētu tos ilgstoši pie dzīvības, sukulenti ir pateicīga izvēle, jo neprasa daudz. Un tomēr, lai cik aizmāršīgi mēdzam izturēties pret augiem un cik pacietīgi būtu sukulenti, nezināšanas dēļ pieļaujam diezgan tipiskas kļūdas.

Ar laistīšanu sukulentiem ir īpašas attiecības. Visi labi zinām, ka bieži to darīt nevajag, bet arī iekaltēšana var kaitēt. Kā atrast zelta vidusceļu? ''Gardening Know How'' raksta, ka šo uzdevumu var atvieglot ar drenāžas palīdzību, jo tādā veidā mitrumu nodrošināsi augsnei vienmērīgi un tajā pašā laikā augs nemirks ūdenī un nesāks pelēt. Bieži vien augs nopūst, neskatoties uz to, ka tiek laistīts reti, un te pie vainas fakts, ka saknes neelpo un mitrums krājas poda apakšā. Tātad nestādi sukulentus puķupodos, kam apakšā nav caurumu. Ja nav citu variantu, tad slēgtā podiņā liec sukulentu, kas iestādīts drenāžas podiņā, arī ar to vajadzētu pietikt.

Katram augam ir savas prasības pret piemērotāko augsni, un arī sukulenti nav izņēmums. Tā ir rupji pieļauta kļūda, ja sukulentus iestāda universālajā telpaugu substrātā vai vēl ļaunāk – dārza smiltīs. Sukulentiem obligāts priekšnoteikums ir speciālā augsne, ko var iegādāties jebkurā dārzkopības veikalā, ar norādi – ''sukulentiem un kaktusiem''. Nepareizā substrātā iestādīts sukulents diezgan ātri sāks nīkuļot, jo tā nenodrošina ar nepieciešamo pH līmeni. Ja vēlies dekoratīvu kompozīciju, augsni var traukos bērt kārtās, izmantojot arī dekoratīvus akmentiņus un smiltis.

Gribētos domāt, ka sukulenti pielāgosies apstākļiem un jutīsies labi jebkādā telpā, tomēr gaisma ir diezgan būtisks priekšnoteikums. Lielākoties visiem sukulentiem nepieciešama gaisma, taču to nevajadzētu jaukt ar tiešiem saules stariem. Tā vietā sukulents lieliski jutīsies vietā, kur visas dienas garumā ir gaišs, nevis tikai dažas stundas spilgti, tieši saules stari. Savukārt tumšā istabas kaktā nolikti sukulenti, visticamāk, neatrādīs ziedēšanu, ja augam tas raksturīgs.

Sukulentu kopšanā būs trāpīti teikts – kas par daudz, tas par skādi, un to var attiecināt uz pārspīlētām rūpēm. Ja vēlies cītīgi apčubināt augu, regulāri to laistīt, mēslot, pārstādīt un visādi citādi rūpēties, izvēlies prasīgāku augu, jo sukulentiem patīk dzīvot savā nodabā un nebūt traucētiem pārāk bieži. Pārlaistīšana ir lielākais ļaunums, ko nodarīt sukulentam, tāpēc labāk laisti retāk nekā gribētos. To pašu var teikt par mēslošanu – vairums sukulentu labi augs tāpat, tāpēc ar mēslojumu nepavisam nevajadzētu pārlieku aizrauties, it īpaši miera periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!