Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav daudz tādu istabas augu, kurus būtu vērts audzēt tikai augļu dēļ, tomēr starp šiem augiem ir daudz izturīgu un krāšņu šķirņu.

Dažiem augiem ir sezonāls augļu veidošanas ritms, ziemā tie izskatās īpaši dekoratīvi. Pie šiem augiem pieder paprika, citrons, mandarīni u.tml. Tieši citrusu koki vai krūmi ir tie, kurus var mēģināt audzēt mājās. Lai izaudzētais koks ar laiku nestu arī augļus, jāapsakņo zariņš no koka, kas dod ražu.

Augļu koki, kuri miera sezonā met lapas, diemžēl istabas apstākļos neizdzīvo, tiem nepieciešams ziemas miers ar pazeminātu temperatūru.

Tālāk uzskaitītie augi ražo augļus, kas nav paredzēti ēšanai, tomēr lielākoties nav pierādīts, ka tie būtu indīgi.

Kalamondīns

Kalamondīnu (Citrofortunella microcarpa) par pievilcīgu istabas augu padara sīki apelsīni 3-4 cm diametrā. Augļi veidojas gandrīz nepārtraukti, pat jauniem augiem, bet tie ir sīvi.

Fortunella jeb japāņu citrons

Ērkšķainais japāņu citrona (fortunella japonica) kociņš ražo ēdamus, zeltaini oranžus augļus, kas kokā aug visu rudeni. Pavasarī fortunella priecē ar smaržīgiem ziediem.

Dekoratīvais pipars

Ziemā krāšņajam dekoratīvajam piparam (capsium annuum) starp tumši zaļajām lapām veidojas koši oranži augļi, kas ilgi saglabājas. Piparam patīk augt uz gaišas palodzes.

Viengadīgā paprika jeb turku pipars

Šim labi pazīstamajam telpaugam parasti veidojas koniski, reizēm arī noapaļoti, dzelteni vai sarkani augļi. Parasti turku piparu (capsicum annum) audzē kā viengadīgu istabas augu.

Gomozija jeb nertera

Nerterai (nertera granadensis) ir smaragdzaļi, slaidi, ložņājoši dzinumi, kurus rudenī rotā burvīgas, oranžas odziņas. Uz palodzes novietotā nertera ir neatvairāma.

Korālene

Ziemā korālenei (solanum pseudocapsicum) nogatavojas lieli, apaļi, oranži vai sarkani augļi. Uzmanību - dekoratīvie bumbuļi ir indīgi! Audzē galvenokārt kā viengadīgu augu.

Indijas zemene

Indijas zemene (duchesnea indica) ir ložņājošs, daudzgadīgs augs ar meža zemenēm līdzīgām lapām, kas stīgo un veido plašu klājienu. Vasarā zemene zied ar dzelteniem ziediem. Ikdienā Indijas zemeni var turēt vājā apgaismojumā, taču, ja vēlas, lai augļi kļūtu sarkani, augs jāpārvieto uz gaišāku vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!