Foto: Shutterstock
Ja esi eksotisku augu cienītājs, tad noteikti par bambusu audzēšanu ne reizi vien esi iedomājies. Lai arī cik utopiska vēlēšanās tā no sākuma varētu šķist, patiesībā tas nav nekas neiespējams un dārzkopības veikalos un ziedu salonos var iegādāties ne vienu vien bambusveidīgo augu, turklāt tie visi kā viens piemēroti tiem, kam ir slinkums kopt augus.

Arī pēc Fen šui mācības bambusi ir ļoti vēlami augi mājās, jo tie nes veiksmi, tāpēc par šī eksotiskā auga ieviešanu mājās vērts padomāt katram. Nav gluži tā, ka jebkuru bambusu var izaudzēt, patiesībā pie mums plaši pieejams ir viens augs, kas nav pat bambuss, bet dracēna, kas pēc izskata ļoti līdzinās bambusam. Ja esi manījis veikalā ieliektas formas kātus vai vienkārši taisnus bambusus aptuveni centimetru platus, ar lapu pušķiem galotnēs, tad zini – šo augu dēvē par Sandera dracēnu jeb veiksmes bambusu. Ziedu salonos un bāzēs var atrast dažāda garuma kātus, kā arī dzīvu augu piramīdas un citas neparastas kompozīcijas.

Šis augs ir ļoti viegli audzējams, tam pat nevajag augsni, to var ielikt stikla traukā ar ūdeni, un ar to būs gana. Bet var augu arī iestādīt labi drenējošā un barības vielām bagātā augsnē. Lai noformējums būtu dekoratīvs, traukā var iebērt mazus olīšus, un kātus ar saknītēm nostiprināt starp tiem, lai augs stabilāk noturētos un nesagāztos. Garākus kātus var sasiet kopā.

Veiksmes bambusi, kas izskatās savērpti spirālē, tādi izveidojušies, jo kāti pastāvīgi griezti pretī saulei. Taču, tā kā kāti ir ļoti ātraudzīgi, to galus visbiežāk noklāj ar vaskam līdzīgu masu, kas aptur to augšanu. Visbiežāk šī masa jau ir uzklāta uz augiem veikalos, tāpēc nebūs jāsatraucas par to, ka laika gaitā kāti izaugs līdz griestiem.

Šo eksotisku augu vislabāk turēt gaišā vietā, bet noteikti ne tiešos saules staros. Ja augam lapas kļuvušas gaiši dzeltenas, tad zini, ka tas pārāk ilgstoši atradies tiešā saulē, raksta portāls Telpaugi.wordpress.lv. Tāpat nevajadzētu veiksmes bambusu glabāt tuvu apkures sistēmai, kondicionieriem vai vietām, kur ir caurvējš.

Kas attiecas uz kopšanu, tad jāpievērš uzmanība vien tam, lai ūdenī neveidotos aļģes un baktērijas, tāpēc to ieteicams nomainīt ik pēc divām nedēļām, kā arī nomazgāt akmentiņus, ja tie sabērti traukā. Pārējā kopšana ir līdzīga kā citām dracēnām. Temperatūrai telpā jābūt no +18 līdz +23 oC grādu robežai. Ja nepieciešams, augu var mēslot ar šķidru un vāju mēslojumu, taču ar to nevajadzētu aizrauties.

Ja vēlies iepazīties, kā savvaļā aug īstie, eksotiskie bambusi, aplūko šo fotoapkopojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!