Foto: Shutterstock
Ingvera sakne ziemas sezonā atrodama teju katra ledusskapī, jo tam piemīt sildošas īpašības, kas nepieciešamas gada aukstākajos mēnešos. Ja kādā stūrītī nepamanīts palicis ingvers un kam ar laiku parādījušies asni, tad zini – no tā var izaudzēt ne tikai jaunas atvases, bet arī eksotisku telpaugu. Lūk, ''Cālis'' foruma dalībnieku pieredzes padomi un dārzkopības speciālistu ieteikumi, kā izaudzēt ingveru mājas apstākļos.

Ingvera izaudzēšana no veikalā iegādājamās saknes nav nekas jauns, to praktizējuši jau daudzi, tikai vienam izdevies no tā izaudzēt arī jaunus bumbuļus, bet citiem izdevies sagaidīt vien zaļu lapotni, kas patiesībā kalpo kā skaists telpaugs.

Lai izaudzētu ingveru puķu podā, jāizmanto ingvera sakne, kurai jau izveidojies kaut neliels asns. Iespējams, var paveikties veikalā atrast jau šādu ingveru, bet visbiežāk asnus var sagaidīt, ja kādu laiku ingvers glabāsies bez uzraudzības ledusskapī. Pat no neliela asna var izaudzēt krietnus ingvera bumbuļus, nepieciešama tikai pacietība un viss stādīšanai.

Svarīgi vispirms šo saknes daļu, ko plānots iestādīt zemē, izmērcēt uz nakti ūdenī, lai tā labāk augtu. Ieliec sakni krūzītē, aplej ar vēsu ūdeni un atstāj mērcēties.

Nākamajā dienā puķu podā ieber bagātīgu augsni, vislabāk tādu, kas papildināta ar mēslojumu. Tāpat augsnei jābūt tādai, kas labi saglabā mitrumu, jo tas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai ingvers izaugtu.

Sakni ieroc pāris centimetrus zem augsnes virskārtas, bet podu neizvēlies pārāk mazu, lai būtu vieta, kur veidoties jauniem bumbuļiem. Pirms saknes iestādīšanas augsnei jābūt viegli samitrinātai. Lai sakne labāk ieaugtu, sākumā vari podu pārklāt ar plēvi, tad arī mitrums labāk saglabāsies.

Pirmie sakneņi var izveidoties pēc 3–4 nedēļām, taču līdz tam svarīgi ievērot visus priekšnoteikumus ingveram labvēlīgai videi. Kāda pieredzējusi foruma dalībniece raksta, ka svarīgākais ir sekot līdzi auga laistīšanai, jo iekaltējot, augšana neturpināsies, bet pārlaistot sakne sapūs, tāpēc regulāri jāseko līdzi augsnes mitrumam. Galvenais, lai tā ir mitra, bet ne slapja, tad apstākļi būs piemēroti.

Kas attiecas uz vietas izvēli audzēšanai, tad laikā, kad parādījušies dzinumi, puķupodu vēlams novietot gaišā vietā, taču siltumam ir nozīme visu augšanas laiku. Vēl kāda pieredzējusi ingvera audzētāja stāsta, ka tad, kad jau izaugušas lapas, svarīgi tās ik pa laikam rasināt ar pulverizatoru, jo augam patīk silts un mitrs gaiss.

''Tropical Permaculture'' speciālisti raksta, ka ingvera audzēšanai no saknes piemērotākais laiks ir tieši ziema un pavasara sākums, kad saules gaisma nav ļoti intensīva, tāpēc vēlāk uzmani, lai augs neatrastos tiešos saules staros, bet gan gaišā vietā.

Tā kā ingvers pēc būtības ir tropu augs, tad tam patīk siltums, gaisma, mitrums un bagātīga zeme, un, ievērojot šos priekšnoteikumus, var izdoties izaudzēt ingvera saknes, ko pēc tam rūpīgi nomazgāt un izmantot sildošu ēdienu un dzērienu gatavošanā. Bet, ja mērķis nav tikt pie bumbuļiem, rotā māju ar eksotiski zaļajām lapām, kas laika gaitā saaugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!