Ja pievērstu uzmanību telpaugiem sabiedriskās vietās, piemēram, lielveikalos, tad tur visai bieži var novērot tieši spīdīgo lapu augu zāmiju, kas arvien biežāk sastopama arī kā telpaugs mājās, un ne velti. Tas neprasīs daudz rūpes kopšanā, bet vienmēr aplaimos ar skaistu lapotni.

Zāmija noteikti ir viens no tiem telpaugiem, kas būs piemērots aizmāršīgajiem augu kopējiem, jo augs spēj paciest dažādus apstākļus. Augu raksturo spīdīgas un sulīgi zaļas lapas, kas dažiem pat atgādina mākslīgās. Taču patiesībā tas ļoti pacietīgi aug pat visskarbākajos apstākļos.

Viena no auga pateicīgākajām īpašībām ir spēja augt dažādi apgaismotās telpās. Tas labi jutīsies gan gaišākās, gan ļoti noēnotās vietās. Ne velti augi tiek izvēlēti lielveikalu un citu sabiedrisku vietu apzaļumošanai, kur dabīgais apgaismojums ir visai niecīgs.

Tomēr augu nevar atstāt bez vērības, un viens no priekšnoteikumiem, kas jāievēro – auga lapas regulāri jātīra. Vairāk par telpaugu lapu tīrīšanu vari lasīt šeit, taču zāmijas gadījumā svarīgi, lai ādainās, biezās lapas nebūtu putekļiem klātas.

Jebkurš telpaugs jālaista, un arī zāmija nav izņēmums. Šajā sakarā gan jāatceras, ka augs vienmēr mitrumu uzkrāj gumos un saknenī rezervei, tāpēc ar pārāk biežu laistīšanu aizrauties nevajadzētu. Viena no pazīmēm, kas liecina, ka augam ūdens ticis par daudz – lapas sāk dzeltēt un radušās puvuma pazīmes augsnē. Arī mēslošanā jāievēro mērenība, pietiks, ja mēslosi augu reizi mēnesī.

Zāmijai ir zināma līdzība ar mums plaši pazīstamo līdakasti, jo arī šis augs zied reti, bet kad zied, tad ar vērienu un pilnos ziedos. Vēl neizplaukušie ziedi līdzinās vārpām, bet vēlāk parādās arī smalkie ziediņi. Ja zāmijai izdodas uzziedēt, tad zini – augs pasaka paldies par labvēlīgajiem apstākļiem.

Jāņem vērā, ka zāmija ir viens no indīgajiem telpaugiem, tāpēc to nevajadzētu izvēlēties, ja ir mājdzīvnieki vai mazi bērni.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Telpaugi.wordpress.lv un Latvijaspirts.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!