Foto: Shutterstock
Ja pavasara sīpolpuķes ne īpaši labi jūtas tavā dzīves telpā vai gluži vienkārši gribas izrotāt istabu ar ko cēlāku, miniatūrrozes, kurām šobrīd ir ziedēšanas laiks, būs īstā izvēle. Uzzini, kā rūpēties par šķietami kaprīzo augu, lai tas cēli rotā telpu.

Rozes, kas šobrīd parādās pārdošanā, ir miniatūrrozes. Tās saglabā nelielu augumu un zied telpās, kas ir neraksturīgi rozēm kā tādām. Izrādās, šī šķirne radīta, krustojot daudzas rozes. Miniatūrrozes pieejamas visdažādākās krāsās – sarkanas, rozā, baltas, dzeltenas, sārtas, tāpat pieejami arī dažādu krāsu starptoņi ziediem. Šīm rozēm raksturīgs neliels augums – aptuveni 25-30 cm, mazas, spīdīgas lapas un tievi dzinumi ar smalkiem ziediem, kas parasti nepārsniedz 2,5 cm diametrā.

Ilgai ziedēšanai labvēlīgi apstākļi

Lai miniatūrrozes telpās justos labi, tās vislabāk novietot kādā saules apspīdētā vietā, piemēram, uz palodzes. Kas svarīgi – rozēm patīk svaigs gaiss, jo tas traucē izplatīties slimībām un kaitēkļiem. Lai ziedi neapkalstu un saglabātu ilgi savu daili, svarīgi neiekaltēt auga saknes, citādi tas būs augam drošs ceļš uz iznīkšanu. Laistīšanai vislabāk izmantot ūdeni istabas temperatūrā, turklāt, lejot to poda paliktnī, lai saknes uzsūc vajadzīgo daudzumu ūdens. Augs uzņems tik daudz ūdens, cik nepieciešams, tāpēc lieko ūdeni nolej no paliktņa, citādi būs otra galējība un saknes sāks pūt, teikts Niko Fermēlena grāmatā ''Telpaugi. Enciklopēdija''.

Šīs šķirnes rozes speciāli radītas tā, lai ziedētu pavasarī un vasarā, bet pārējā laikā augam ir miera periods. Ziedēšanas laikā par ļaunu nenāks, ja izmantosi mēslojumu ziedošiem telpaugiem.

Ja skaistie ziedi strauji sākuši nokalst, tad zini, iespējams, esi pārcenties ar laistīšanu, bet tikpat labi augam nav tīkama vieta, un vajag vairāk gaismas. Nevienam telpaugam nepatīk karstums, tāpēc ņem vērā, ka sildelementu tuvumā arī augs var strauji iznīkt.

Visticamāk visus, kam telpas rotā miniatūrrozes, prātu urda jautājums, vai tās varētu arī izstādīt dārzā. Tās var gan pārziemināt, gan arī pārstādīt dārzā. Šajā rakstā var vairāk izlasīt par to, kā pārziemot rozi podiņā, taču par šo rožu stādīšanu dārzā smēlāmies pieredzi ''Cālis'' forumā. Tur vairāki pieredzējuši miniatūrrožu audzētāji atklāj, ka pēc noziedēšanas jānogriež dzinumi, jāatlapo un, kad pienācīgi laikapstākļi (atsalusi un iesilusi zeme), to var stādīt dārzā. Lielākoties visiem, kas tā mēģinājuši darīt, izdevies arī rozes pēc tam izaudzēt dobē. Pirmajos gados ziedi nav lieli un daudz, bet pēc dažiem gadiem krūmiņš jau kļūst arvien kuplāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!