Pat tie, kas ne īpaši orientējas telpaugu piedāvājumā, zinās alpu vijolītes. Tās nevar sajaukt ne ar ko citu, tās piestāv ziemai, tās ir skaistas un neatkārtojamas, tieši tāpēc tās ir pelnījušas zvaigžņu stundu katrā mājoklī.

Lai arī šo telpaugu esam pieraduši dēvēt par alpu vijolītēm, patiesībā tās sauc par ciklamenām. Alpu vijolītes jeb ciklamenas ir ar tumši zaļām, nelielām lapām, kas aug tieši no guma, bet krāšņie, pēc izskata trauslie ziedi, izkārtoti garos kātos. Interesanti, ka kādreiz alpu vijolītes bija sastopamas tikai baltas un rozā, taču tagad tās atrodamas visdažādākajās krāsu paletēs. Alpu vijolītes izskatās vēl labāk, ja tās ir vairākos podiņos, taču, izrādās, tās arī labāk aug, ja līdzās ir vēl kāds podiņš.

Klimatiskie apstākļi

Alpu vijolītes, kas tiek audzētas kā telpaugi, noteikti būs piemērotākas vēsiem mājokļiem, jo siltākās telpās ar temperatūru virs 20 grādiem, var sākt nobirt auga lapas. Tāpat augam labpatiks mitras gaisa telpas, taču ar pārlieku lielu mitrumu arī nevajadzētu aizrauties. Alpu vijolīšu augšanas laikā, tām jāatrodas gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros, vislabāk ziemeļu pusē. Ja gaisma augam būs par maz, ziedkātiņ sāks stīdzēt.

Laistīšana

Lai arī šis telpaugs pacieš vēsumu, arī regulāra mitrināšana tam ir jāveic. Visieteicamāk šo augu ir laistīt, novietojot podu uz ūdens paplātes ar oļiem, lai tas pilnībā nesamirktu, un ūdeni nevajadzētu liet virsū gumiem. Nevajadzētu ļaut augam iekalst, tad būs grūti atgūt tā veselīgumu. Ziedēšanas laikā tā jālaista intensīvāk, taču augsne nedrīkst palikt slapja. Ievēro ūdens siltumu laistīšanā – vislabāk derēs ūdens istabas temperatūrā. Ieteicams augu laistīt no poda paliktņa. Ja augs sāk vīt, laistīšana ir jāpārtrauc, jo tam ir sācies miera periods.

Augsne

Iegādājoties šo telpaugu veikalā, ņem vērā, ka tam ir nepieciešama irdena un trūdvielām bagātīga augsne. Ja podiņā augsne tam neatbilst, noteikti iegādājies jaunu augsni.

Interjerā

Alpu vijolītes jeb ciklamenas ir lielisks papildinājums interjeram, jo tās atrodamas dažādās krāsās, tāpēc ziedus var pieskaņot katrai gaumei. Ziemas sezonā šie telpaugi lieliski izskatās kā galda klājuma papildinājums, taču tikpat labi, vari podiņus izkārtot uz kāpnēm, palodzēm, grāmatu plauktos un pat vannas istabā, kur būs pateicīgs klimats šim augam. Kamēr vēl pļavu ziedi gaida savu iznācienu, ļauj vaļu alpu vijolītēm izpausties tavā mājoklī un izdaiļot to ar savu krāšņumu.

Pēc ziedēšanas

Pat tad, ja alpu vijolītes ir noziedējušas, noteikti neizmet podiņu, bet gan noglabā to vēsākā vietā, līdz zeme dārzā ir atkususi. Kad ir iespējams, iestādi augu ēnainākā vietā, un tad ziedu burvību varēsi izbaudīt arī dārzā.

Ņem vērā! Iegādājoties alpu vijolītes jeb ciklamenas, neizvēlies tādas, kuru ziedi ir iekrāsojušies dzelteni vai lapas kļuvušas ļenganas, jo tas nozīmē par neatbilstošiem klimatiskiem apstākļiem, kādos augs uzturējies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!