Foto: Shutterstock
Nepareizas kopšanas dēļ cilvēkiem ir izveidojies priekšstats, ka krasulas, to skaitā naudas koks, vispār nezied. Zied gan! Tikai, lai tā notiktu, krasulām vasarā vajag 2–3 mēnešu miera periodu, kad tās nelaista un nemēslo, - padomus, kā uzziedināt naudas koku "Dārza Pasaulē" dod Nacionālā Botāniskā dārza eksperte Zane Purne.

Viņa arī nosauc skaistākās krasulu šķirnes, kas audzējamas telpās. Lūk, kuras tās ir!

Kura visskaistākā?

Portulaku krasulas

Stāvs, kokveida sukulents ar resniem zariem, stumbru, kurus samērā biezi klāj gandrīz apaļas, zariem piegulošas lapas. Nelielas ziedu skaras, palieli ziedi, balti līdz rožaini dzinumu galos. Portulaku krasula telpās izcilos audzēšanas apstākļos var izaugt pieauguša cilvēka garumā.

Kokveida krasulas

Izteikti resni zari un lielas, pelēkzaļas lapas, kurām malas iekrāsojas sārtas. Ziedi galotnē, nelielās skarās, balti līdz rožaini.

Pienbaltās krasulas

40–50 cm garie dzinumi ar tumšzaļajām lapām ir nokareni vai rāpojoši. Šai krasulai atšķirībā no citām nav vajadzīgs spilgts saules apgaismojums. Ziedu skara balta, katra dzinuma galotnē.

Likopodiju krasulas

Sīkās lapiņas izvietotas četrās rindās, cita citu sedzot jumstiņveidā. Ziedi sīki, dzeltenīgi, pa vienam lapu žāklēs stumbru augšējā daļā. Likopodiju krasulām dzinumi ir stāvi, 20–30 cm gari. Likopodiju krasulu interesantas formas šķirnes ir 'Monstrosa', 'Variegata', 'Purpusii', 'Viridis', 'Fragilis', kuras atšķiras ar lapu izvietojumu un krāsu.

Foto: Shutterstock

Lāpstveida krasula

Sākumā ir ar paciliem, bet vēlāk ar gulošiem stumbriem. Ziedi sakārtoti irdenā skarā, rožaini.

Daudzbedru krasula

Veido puskrūmu ar slaidiem, nokareniem dzinumiem. Lapas pelēkzaļas. Ziedi dzinumu galotnēs, skarās, rožaini balti. Pēc noziedēšanas ziedkopās veidojas vairvasas, ar kurām var augus pavairot.

Neala krasula

Ar zilganzaļām lapām, kurām mala ietonēta. Dzinumi nokareni. Ziedi dzinumu galotnēs, garās skarās, gaiši dzeltenīgi.

Klinšu krasulas

Dzinumi ir stāvi, retāk noliekušies, klāti sīkām, gaiši zaļām lapām. Ziedi dzinumu galos balti.

Caurdurtlapu krasulas

Palielas, pelēkzaļas lapas ar smalki papillāru virsmu. Ziedi lielā čemurā, sarkani.

Izkrāsotā krasula

Neliels, stāvus augošs krūms, kura lapas virsma ir bedraini punktēta. Ziedi sīki, balti.

Gilla krasula

Veido mazu rozetveidīgu dzinumu plašas, zemas audzes. Dzinuma galotnē attīstās gara ziedkopa, kura ir vairākas reizes augstāka par paša augu. Ziedi balti.

Vēl telpās audzē

Saspiestās (C. conjuncta), kotiledonas (C. cotyledonis), īsvilnas (C. lanuginosa), apmaļu (C. marginalis), rozešveida (C. rosularis), gardzinumu (C. sarmentosa), četrskaldņu (C. tetragona) krasulas.

Raksts publicēts sadarbībā ar žurnālu "Dārza Pasaule".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!