peļu alnis
Foto: Vida Press

Pasaulē ir daudz dīvainu dzīvnieku, bet tropu mežos mītošais peļu alnis ir viens no neparastākajiem. Arī tāpēc, ka viņa nofotografēšana vai nofilmēšana dabiskos apstākļos zinātnieku aprindās tiek uzskatīta par milzu veiksmi.

Peļu alnis ir vismazākais pārnadzis pasaulē, kurš pazīstams arī ar citu vārdu - ševrotēns, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē "mazā kaziņa". Citās valodās viņa vārds saistīts ar alni, stirnu, cūku un pelēm.

Peļu alnis mitinās dažos Āzijas un Āfrikas reģionos, un arī viņa ēdienkarte ir gan pelēm, gan aļņiem neparasta - tas pārtiek no augiem, sēklām, sēnēm, kukaiņiem un pat citu dzīvnieku līķiem.

Pieaudzis peļu alnis sasniedz 20-25 centimetru augstumu, bet sver - pusotru kilogramu (pats smagākais var sasniegt 2,5 kilogramu svaru).

Šie dzīvnieki ir vientuļnieki, kas pa dienu slēpjas, bet medībās iziet tikai krēslā un naktī. Ja tas pamana sekotājus, tad sastingst, bet, ja tiek noķerts, tad sāpīgi kož - peļu alnim ir visai gari ilkņi.

Pārošanās periods peļu aļņiem ir jūnijā un jūlijā. Grūtniecības ilgums - 150 līdz 155 dienas, un parasti mātītes dzemdē uzreiz divus mazuļus.

Šobrīd pasaulē zināmas piecas peļu aļņu sugas - Āfrikas ūdens ševrotēns (šie dzīvnieki ļoti ātri peld un ilgi var neiznākt no ūdens), lielais ševrotēns, mazais ševrotēns, plankumainais ševrotēns un Šrilankas ševrotēns, kas tika atklāts vien 2005. gadā.

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form