Foto: Shutterstock
Virtuve ir telpa, kas teju ikvienā miteklī tiek izmantota visintensīvāk, tāpēc tai arī nepieciešama biežāka un rūpīgāka uzkopšana. Lai gan veikalā nopērkamā sadzīves ķīmija ir gana efektīva, virtuves uzkopšanai piemērotus līdzekļus iespējams pagatavot arī paša spēkiem. Turklāt tie būs ne tikai dabai draudzīgāki, bet arī maciņam izdevīgāki.

Tauku traipi, piedeguši netīrumi, kaļķakmens nogulsnes – tie ir visbiežāk sastopamie netīrumi virtuvē. Etiķis, soda, citronskābe un citronu sula visnotaļ efektīvi spēj tikt galā ar visu iepriekš minēto.

Nevajadzētu novērtēt par zemu arī parasto trauku mazgājamo līdzekli un šķidrās roku ziepes. Miksējot tās kopā ar iepriekš minētajām vielām, iespējams sabrūvēt iedarbīgus un patīkami smaržojošus līdzekļus, kas ļoti labi tīrīs un dezinficēs dažādas virsmas virtuvē.

Etiķis

Etiķis ir spēcīga skābe, kas iznīcina mikrobus un baktērijas, kā arī absorbē nepatīkamus aromātus. Ar etiķi droši var tīrīt virtuves flīzes, emaljētas virsmas un arī stikla virsmas. Pagatavo universālu līdzekli, pulverizatorā attiecībā 1:1 sajaucot etiķi ar ūdeni. Ja etiķa aromāts nešķiet tīkams, šķidrumam var pievienot arī pāris pilienu savas mīļākās ēteriskās eļļas. Ar šo maisījumu var kopt gan darba virsmas, gan plīts virsmu un galdus. Tiesa, ņem vērā – koka un akmens virsmām etiķis nav īsti piemērots.

Etiķis lieti noderēs arī tējkannas atkaļķošanai. Ūdenim kannā pievieno pāris karotes etiķa un uzvāri. Tējkanna atkal spīdēs un laistīsies! Etiķis arī labi spēj notīrīt kafijas un tējas traipus uz krūzēm.

Soda

Soda ir antibakteriāla, tai piemīt mīkstinošas īpašības. Tā kā soda ir sārmains līdzeklis, tā ļoti labi šķīdina taukus. Soda efektīvi uzveic eļļainus, piedegušus netīrumus. Ar to perfekti var iztīrīt cepeškrāsni vai mikroviļņu krāsni. Kā to pareizi darīt? Uzkaisi pulveri uz taukainās virsmas, apsmidzini ar ūdeni un ķeries klāt beršanai.

Tāpat arī soda ir labs palīgs piedegušu katlu un pannu kopšanā. Pulveris jāieber piedegušajā traukā, pa virsu jāuzlej ūdens, tad jāliek uz plīts karsēties. Piedegušais slānis drīz vien sāks atdalīties.

Citronskābe un citronu sula

Arī citronskābe un citronu sula ir antibakteriālas vielas, kas labi šķīdina taukus un dažādus traipus. Ar citronu ļoti labi var uzspodrināt virtuves izlietni un jaucējkrānu, jo tas diezgan veiksmīgi spēj notīrīt nelielas kaļķakmens nogulsnes. Lai ledusskapī uzturētu svaigumu, tajā var turēt citrona pusīti. Citrons ļoti labi absorbē nepatīkamos aromātus, tāpēc ar to var tīrīt arī koka griežamos dēlīšus. Savukārt, ieberot citronskābi tējkannā ar ūdeni un uzvārot, iespējams atbrīvoties no kaļķakmens nogulsnēm.

Liec čūkstēt virtuves izlietnei

Smakojoša virtuves izlietne pavisam noteikti neveicina apetīti, tāpēc ikdienā vēlams to regulāri izskalot ar verdošu ūdeni, kā arī parūpēties par to, lai izlietnē būtu sietiņš, kas ēdiena paliekām neļauj nokļūt caurulēs. Laiku pa laikam caurules vajadzētu attīrīt. Iedarbīgs veids, kā to paveikt, ir iebērt caurulē dažas ēdamkarotes sodas un pa virsu uzliet etiķi. Sākoties putošanai, izlietne jāaiztaisa ar aizbāzni. Kad abu vielu reakcija beigusies, viss kārtīgi jānoskalo ar karstu ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!