Teksts: Līga Švāne

Foto: "Shutterstock"

Ģimenei draudzīga darbavieta – kas tas ir?
Strādājošie vecāki noteikti piekritīs, ka bērnu audzināšana un karjeras veidošana mēdz būt dažādu izaicinājumu pilna. Rūpes par bērnu nesākas ar brīdi, kad beidzas darbs, un nebeidzas no rīta pirms došanās uz darbu. Tiem vecākiem, kas nevar atļauties aukli vai kam nav radinieku, kas bērnus var pieskatīt, ikdiena ne vienmēr rit pēc iecerētā plāna – bieži vien nākas pielāgoties neparedzētām situācijām, kas iet roku rokā ne tikai ar paaugstinātu stresa līmeni, bet nereti arī sirdsapziņas pārmetumiem. Mūsdienās arvien vairāk tiek runāts par ģimenei draudzīgām darbavietām, kurās tiek veikti dažādi pasākumi, lai veicinātu saskaņu starp darbinieku darba un ģimenes dzīvi.
Karjera un bērni – kurš kuru?
Katrā ģimenē ir savs modelis, taču viens ir skaidrs – nauda ir ļoti svarīgs stabilitātes faktors. Kādam ir jāpelna, lai ģimeni nodrošinātu ar visu nepieciešamo un tiktu apmierinātas ne tikai paša ambīcijas, bet arī ģimenes kopējās vajadzības. Ja ir bērni, jārēķinās ar lielākiem tēriņiem, un svarīgi ir domāt arī par nākotni – par to, lai atvasēm tiktu nodrošināta iespēja iegūt kvalitatīvu izglītību.

Tajā pašā laikā daudzi vecāki nonāk starp dzirnakmeņiem – lai vairāk nopelnītu, reizēm nākas ziedot laiku, ko varētu veltīt ģimenei, taču kopīgi pavadīts laiks ir tikpat svarīgs kā finansiālā stabilitāte. Lielāka alga nespēj aizvietot ģimenes pārgājienus, bērnu priekšnesumus Ziemassvētku pasākumā un apsveikuma koncertus Mātes vai Tēva dienā. Kopīgās atmiņas nav izmērāmas naudā, un tās ir tikpat svarīgas kā finansiālā stabilitāte. Un vēl jau ir arī dažādas ikdienišķas situācijas – bērns agrāk jāizņem no bērnudārza vai darbadienas vidū jāaizved pie daktera, bērns pēkšņi saslimst vai atgadās citas sadzīviskas klapatas.

Ļoti veicas tiem vecākiem, kam ir saprotoša vadība un kolēģi, taču, regulāri atprasoties no darba ģimenes apstākļu dēļ, pastāv risks, ka laika gaitā darbā veidosies saspīlēts klimats, un nesaskaņas var bremzēt gan produktivitāti, gan sadarbošanos kopīgo mērķu sasniegšanai. Protams, ne visās darba jomās fiziski ir iespējams atrast apmierinošu balansu starp darbu un ģimeni (piemēram, maiņu darbs), taču atsevišķās sfērās uzņēmumiem pavisam noteikti ir iespējams veidot vidi, kas ir draudzīga vecākiem ar bērniem, bet tajā pašā laikā neliek justies apdalītiem tiem, kam bērnu nav.
"Ģimenei draudzīga darbavieta" – kas tas ir?
Kopš 2021. gada Sabiedrības integrācijas fonda īstenotas programmas ietvaros uzņēmumi var pretendēt uz "ģimenei draudzīgas darbavietas" statusu, un šobrīd šo statusu jau ieguvuši 150 privātā un publiskā sektora darbadevēji. Programmas pamatmērķis ir veicināt ģimenei draudzīgas darba vides veidošanu, veicinot sabiedrībā darba un privātās dzīves līdzsvara iespējas, sekmēt empātiskas, saprotošas un cilvēciskas darba vides kultūras attīstību, piedāvājot gan instrumentus darba vides novērtējumam, gan finansiālu palīdzību dažādu atbalsta pasākumu ieviešanā darbiniekiem.
Daži kritēriji, kas raksturo ģimenei draudzīgu uzņēmumu:
  • uzņēmumā tiek sekmēta izpratne par nepieciešamību veidot ģimenei draudzīgu darbavietu;
  • darba ņēmējiem tiek nodrošināta ģimenei draudzīga darba vide ilgtermiņā;
  • uzņēmums orientējas uz efektīvu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu;
  • uzņēmums vērtē un nodrošina strādājošo veselības aizsardzību;
  • tiek nodrošināts atbalsts bērniem un ģimenēm veltītiem pasākumiem, kā arī strādājošo izglītības iespējām;
  • tiek īstenota pārdomāta iekšējā komunikācija, darbiniekiem tiek piedāvāts elastīgs "papildu labumu grozs";
  • strādājošajiem tiek dota iespēja pavadīt vairāk laika ar ģimeni (piemēram, iespēja strādāt attālināti, elastīgs darba laiks, papildu atvaļinājuma dienas u. c.).
Kāds uzņēmumam labums no tā, ka tiek veidota ģimenēm draudzīga vide:
  • strādājošie uzrāda lielāku produktivitāti;
  • darbinieki ir lojāli un uzticīgi;
  • tiek veicināts labvēlīgāks klimats starp darbiniekiem;
  • darbinieki ir apmierinātāki, jo darba grafiku iespējams pielāgot personīgajām vajadzībām;
  • veidojas pozitīvs uzņēmuma tēls.
Sasniegumi karjerā nav savienojami ar laimīgu ģimenes dzīvi – pārliecība korporatīvajā pasaulē. Kāpēc "Tietoevry" uzdrošinās kategoriski nepiekrist šādam uzskatam? Ikkatram ir nepieciešams laiks un atbalsts, lai veltītu pietiekamas rūpes un uzmanību saviem līdzcilvēkiem. Darbinieku labbūtība ir "Tietoevry" pamatvērtība un kultūras kods. Tāpēc "Tietoevry" rada profesionālo vidi cilvēkiem uz labu. Priekšrocības darbam šādā atbalstošā vidē atklāj mūsu [geimčeindžeri].
Jolanta Dreiblate
"Tietoevry in Latvia" personāla vadītāja
"Tietoevry" PIEREDZE

Apmierinātība uz labu


"Ne vienmēr ar ģimeni, bērniem varu precīzi ievērot darba dienu no 8:00 līdz 17:00. Bieži vien ir jāimprovizē un jāpielāgojas, jo neesmu vairāk noteicēja nr.1. Saviem apkārtējiem es stāstu, ka varu strādāt no mājām un paspēju visu izdarīt, ka man ir iespēja no rītiem bērnus aizvest uz bērnudārzu un skolu, ka man ir iespēja aizvest bērnu uz pulciņu. Man ir iespēja aiziet pie ārsta vai uz kādu procedūru un izdarīt darbus pēc tam. Uzņēmums uzticas man un es tam," saka Ieva Zābere no "Tietoevry" Globālā Finanšu Pakalpojumu Centra.


Sapratne uz labu


"Ja uzņēmums domā par to, ka darbiniekiem ir bērni un bērniem bieži vien ir nepieciešams laiks, tas krietni mazina stresa devu. Domāju, ka man tas ir lielākais ieguvums. Lielisks piemērs ir papildu bērnu brīvdienas. Vēl es zinu, ka varu izrauties darba dienas vidū un veltīt laiku saviem bērniem, elastīgi plānojot iesākto darbu, to varēšu pabeigt citā – sev ērtā laikā. Lielākais ieguvums ir mikroklimata jautājumā. Noteikti šādi uzņēmumi darba meklējumos ir krietni pievilcīgāki," domā Toms Ratkevičs no "Tietoevry Connect".


Elastība uz labu


"Nereti kaut kādos brīžos veidojas darba un ģimenes dzīves pārklājums, kas rada stresa situācijas. Man ir ļoti svarīgi, ka šādos brīžos ir saprotošs un pretimnākošs uzņēmums. Elastīgums un uzticēšanās attiecībā pret veicamo darbu noteikti paaugstina produktivitāti, radošumu un jūtos daudz labāk. Tas dod papildu motivāciju strādāt, jo zinu, ka grūtos brīžos uzņēmums man nāks pretī. Tas demonstrē sabiedrībai, topošajiem darbiniekiem un vecākiem, ka būs mazāk stresa un vieglāk veikt savu mikro menedžmentu," atklāj Artis Ābolts no "Tietoevry Latvia".


Nākotne uz labu


"Ģimenei draudzīga attieksme no uzņēmuma palīdz līdzsvarot darba un ģimenes dzīvi, kas pozitīvi ietekmē gan darbinieku, gan uzņēmumu. Apmierināts darbinieks ir efektīvāks, līdz ar to uzlabojas arī organizācijas rezultāti. Covid-19 laiks ir mainījis priekšstatu par darba un mājas dalīšanu, robežas starp darbu un ģimeni vairs nav tik skaidras, tāpēc ir svarīgi, lai arī uzņēmums mainītu attieksmi un pieņemtu jauno realitāti. Ja darbinieks jūt, ka uzņēmums viņu atbalsta un uzticas, tad viņi jūtas mazāk saspringti par personīgu jautājumu kārtošanu. Elastīgums parasti palielina produktivitāti, jo darbinieki efektīvāk plānos laiku un to izmantos. Laimīgi un mazāk saspringti cilvēki kopumā ir produktīvāki," atgādina Piret Nigul no "Tietoevry Latvia".

"Luminor" ir būtiski nodrošināt savu darbinieku labbūtību un veicināt veselīgu darba un ģimenes dzīves līdzsvaru ar dažādām to atbalstošām iniciatīvām un aktivitātēm.

Inga Bratēna
"Luminor" Personāla un kultūras pārvaldes vadītāja Baltijā
"LUMINOR" pieredZE

Elastīgs darba laiks un vide ir viens no labumiem, ko "Luminor" labprāt sekmē – mūsu darbinieki ikdienā var strādāt ne tikai no mājām, bet arī 90 dienas gadā strādāt citās Eiropas valstīs, kas ir iespēja apvienot darbu ar jaunas valsts iepazīšanu kopā ar ģimeni. Tāpat pie mums kā vienu no labumiem ir iespējams izvēlēties papildu brīvdienas.


Kā uzņēmums vēlamies veicināt veselīgu dzīves veidu un būšanu kustībā, un viens no aicinājumiem darbiniekiem ir dalība Rīgas maratonā. Organizācijas iekšienē organizējām arī pasākumu "Kā veiksmīgāk noskriet maratonu", kurā mūsu darbinieki dalījās ar pieredzes stāstiem un ieteikumiem. Domājot arī par pašiem mazākajiem, darbinieku ģimenes tiek aicinātas piedalīties Olimpiskajā bērnu dienā. Papildus organizējam tādu aktivitāti kā pavasara noietu soļu skaita izaicinājums komandās. Tāpat mūsu darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem ir pieejami arī dažādi interesanti un noderīgi piedāvājumi no mūsu sadarbības partneriem.


Par ikgadēju tradīciju ir kļuvušas bērnu dienas birojā, kad bērni var iepazīties ar vecāku darba vietu un bankas darbību. Īpašu uzmanību pievēršam arī darbinieku bērniem, kuri uzsāk jaunu dzīves posmu - skolas gaitas, kā dāvanu nodrošinot viņiem kvalitatīvas un ergonomiskas mugursomas.


"Luminor" arī katru gadu organizē labbūtības mēnesi, jo pozitīvas emocijas un attiecības darbā, kā arī ārpus tā iet rokrokā ar mūsu produktivitāti, kas attiecīgi palīdz veicināt darba un privātās dzīves līdzsvaru. Mēs esam aktualizējuši Luminor darbinieku labklājības veicināšanas aktivitātes individuālā, komandu un organizācijas līmenī, labbūtības mēnešos iekļaujot dažādu pasākumu kopumu un izglītojošus pasākumus. Galvenais uzsvars tiek likts uz darbinieku emocionālo veselību un labsajūtu, piemēram, organizējot lekcijas par veselīgu robežu nozīmīgumu darbā un privāti.


Tāpat uzskatām, ka varam radīt labu piemēru arī ārpus darbavietas, īstenojot brīvprātīgo darbu, ko mūsu darbinieki labprāt izmanto. Turklāt brīvprātīgo dienas var izmantot kopā ar ģimeni, izvēloties sniegt palīdzīgu roku visdažādākajās organizācijās un darbos.

Zināms, ka mūsdienās darbinieku motivācijas un lojalitātes stiprināšanai vairs nepietiek ar konkurētspējīgu atalgojumu un standartizētiem ieguvumiem, tāpēc "Bite" regulāri meklē dažādus alternatīvus risinājumus.

Endija Kaševska
"Bite" Klimata kontroles vadītāja
"Bite" pieredze

"Bite" ir vērtībās balstīts uzņēmums, un viena no tām ir rūpes par cilvēkiem. Tāpēc jau gadiem īstenojam mūsu darbinieku ģimenēm draudzīgu pasākumu kopumu – mūsu pieredze liecina, ka tas palīdz piesaistīt un noturēt labākos talantus, uzlabot darbinieku produktivitāti un kopumā veicināt pozitīvu, atvērtu darba vidi uzņēmumā. Kad darbinieks ir laimīgs un jūtas atbalstīts, viņš ir motivētāks augt kopā ar mums.


"Bite" sniedz atbalstu darbiniekiem un viņu ģimenēm dažādos veidos. Piemēram, uzņēmums katru gadu mērķtiecīgi iegulda līdzekļus lojalitātes programmās darbiniekiem un viņu ģimenēm, nodrošinot izdevīgus mobilo sakaru tarifu plānus un pievilcīgas cenas dažādām ierīcēm.


Rūpējoties par ģimenes labklājību, "Bite" kā darba devējs nodrošina arī nelaimes gadījumu apdrošināšanu visai ģimenei.


Katru gadu jūlijā uzņēmums nodrošina darbinieku bērniem "Bites bērnudārzu" jeb bērnu pieskatīšanu darba laikā, kad pirmsskolas izglītības iestādes bieži vien ir slēgtas un citas bērnu pieskatīšanas iespējas vecākiem nav. Turklāt bērni "Bite" birojā ir gaidīti vienmēr!


Tāpat vasarās organizējam darbinieku sporta spēles kopā ar ģimenes locekļiem, piedāvājot aizraujošas aktivitātes arī bērniem. Pasākums stiprina darbinieku saliedētību un tā ir iespēja aktīvi pavadīt laiku kolēģu un ģimenes lokā.