Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Gada pirmajās dienās Latvijas futbola druvu pāršalca ziņa, kurai pirmajā brīdī bija pat grūti noticēt – "Riga" FC komandu turpmāk vadīs bijušais Minhenes "Bayern" pussargs un "Hamburger SV" galvenais treneris Torstens Finks. 2001. gada UEFA Čempionu līgas uzvarētājs iepriekšējos sešpadsmit mēnešus bija atpūties no futbola un veltījis laiku ģimenei, bet par karjeras atsākšanas vietu izvēlējās pagājušās sezonas Virslīgas ceturtās vietas ieguvēju. Kopumā šāds solis atbilst Finka raksturojumam – viņš labprāt ļaujas piedzīvojumam, ir gatavs mācīties un nebaidās riskēt.

Veiksmīgajā Bāzeles posmā daļa no kluba filozofijas bija tieši jauno talantu integrēšana profesionālajā komandā. Viņa lielākais atklājums Šveicē bija Džerdans Šakiri, kuru viņš izveidoja par vienu no pieprasītākajiem jaunajiem spēlētājiem Eiropā. Arī viņa gadījumā Finks vadījās pēc situācijas. Kad ažiotāža par Šakiri sagrozīja jaunā futbolista galvu, treneris viņu publiski piezemēja: "Ir pārāk daudz muguras glaudīšanas. Viņš vēl nav tik labs, kā pats domā!" Finks nosēdināja Šakiri uz soliņa, bet futbolists nākamajā spēlē viņam par to pateicās ar vārtiem un rezultatīvu piespēli...

Tomēr reizēm Finks ļāvis vaļu jau minētajai dortmundiešu ļoti tiešajai un reizēm pat skarbajai valodai. Nācies atvainoties Ženēvas "Servette" līdzjutējiem – viņš Ženēvas stadiona centrālajai tribīnei bija veltījis aizvainojošu žestu un uzkliedzis: "Jūs visi esat bomži!" Strādājot ar Bāzeles komandu, Finks treniņa laikā izmeta rasistisku frāzi, pēc kuras zambiešu pussargs Fvejo Tembo pameta klubu. Kā noskaidrojās, vācu treneris, runājot par Tembo, savam kolēģim esot teicis: "Noceliet to pērtiķi no koka..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!