2011. gada NBA drafts bija spilgts. Ne tikai Latvijai, kas Dāvja Bertāna personā tika pie otrā lielajā līgā izraudzītā spēlētāja, bet visai basketbola pasaulei. Tovasar pie pieraksta NBA tika septiņi nākotnes Visu zvaigžņu spēles dalībnieki un vairāki līgas čempioni, un viņu vidū ar pašu pirmo numuru – Kairijs Ērvings. Spēlētājs, kurš nākamajos gados kļuva ne tikai par vienu no labākajiem saspēles vadītājiem pasaulē, bet reto, kas atklāti pateicis to, kam lielākā daļa sporta superzvaigžņu piekrīt, bet noklusē, proti: sports nav svarīgākā lieta pasaulē... Šis ir stāsts par mūsdienu dzīves standartu nepieradinātu vīru, kurš pa popkultūras uzlieto šoseju pamanījies iet savu ceļu. NBA čempiona tituls tajā nav mērķis, bet tikai pietura. Kurā – ļoti iespējams – Ērvings iegriezīsies arī šogad.

"Viņa gravitācijas centrs ir kaut kur pie potītēm un koordinācija ir kā labākajiem džeza bundziniekiem. Viņš ir zemā dribla eksperts un dažkārt, kad veic manevrus ar bumbu, izskatās, ka uz mirkli apsēžas uz neredzama krēsla," slavas vārdi, šoreiz "The New Yorker" apskatnieka Tomasa Bellera virpināti, par Ērvinga darbību laukumā nebeidz turpināties arī desmit gadus vēlāk. Tagad tā drafta pirmais numurs ir pasaules, olimpiskais un NBA čempions, kura spēļu kreklu replikas ir starp pirktākajām visā līgā. Viens no labākajiem līgas spēlētājiem, kurš jūlijā pavisam reāli var pacelt Lerija O'Braiena trofeju virs galvas otro reizi karjerā. Visas skautu prognozes piepildījušās.

Arī apzīmējums "nosvērts un nobriedis jauns vīrietis". Taču – diezin vai kāds paredzēja, ka šī nosvērtība un briedums varētu radīt problēmas komandām, kurās Ērvings spēlē. Šo gadu laikā tā tas bijis visās saspēles vadītāja pieturvietās – Klīvlendā, Bostonā un tagad arī Bruklinā. Neraugoties uz savām basketbola kvalitātēm, Ērvings ir sarežģīts darba ņēmējs. Kad spēlē, Kairijs ir kases grāvējs, problēmas sākas tad, kad spēles beidzas un sākas īstā dzīve. Tajā viņš nav ierindas personāžs, kas bez ierunām slīdētu pa NBA politkorektuma konveijera lentu. Līgā tādi ir vairāki, viens no tiem arī Ērvinga draugs un komandas biedrs Kevins Durents, taču Kairija gadījums izceļas uz pārējo fona. Kad pretenzijas izsaka kāds cits, tā kļūst par karstu tēmu, ko apviļāt skaļi kliedzošo TV galvu diskusijās. Kad runā Kairijs, pat mutīgākie eksperti šad tad mēdz palikt uz pauzes...

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!