Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā ķīnietis Dins Ližeņs un zem Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) karoga startējošais krievs Jans Ņepomņaščijs šobrīd noskaidro, kurš no viņiem kļūs par pasaules čempionu. Taču ne pasaules spēcīgāko šahistu. Šis tituls aizkulisēs joprojām tiek piešķirts norvēģim Mangnusam Kārlsenam, kurš pēc uzvaras iepriekšējā mačā ar Ņepomņaščiju izteicās, ka visdrīzāk titulu neaizstāvēs, un nu savus "draudus" ir īstenojis.

Francijas sportistam ar irāņu saknēm tobrīd bija reālas iespējas tikt līdz čempiona mačam ar Kārlsenu, jo viņš bija uzvarējis 2021. gada nogalē Rīgā notikušajās "Grand Swiss" sacensībās. Tomēr pretendentu turnīrā 2022. gada vasarā Madridē francūzis astoņu šahistu konkurencē finišēja vien sestais.

Vēl vairāk, pirms gada Kārlsens norvēģu tabloīdam "Verdens Gang" izteicās, ka viņš ir domājis par karjeras beigām, kamēr ir pasaules labākais šahists.

20. jūlijā, kad Mangnusam bija jādod atbilde FIDE, pasaule saņēma solīto – norvēģis atteicās spēlēt par čempiona titulu ar Ņepomņaščiju, ko iepriekšējā mačā bija sagrāvis ar 7,5:3,5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!