Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jūlija viducī Latvijas pilsonībā uzņēma daudzsološo Čehijas modernās pieccīņas sportisti Kateržinu Krejči. Viņa jau vairākus gadus dzīvo un studē Latvijā, turklāt jau apguvusi latviešu valodu un savu nākotni saista tieši ar mūsu valsti. Pērn Eiropas U-24 vecumā bronzu izcīnījusī Krejči gatava aizstāvēt Latvijas godu 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, bet šonedēļ Ēģiptē debitēs elites pasaules čempionātā.

Treneris Mihails Jefremenko atceras, ka jau pašā sadarbības sākumā viņam ar Krejči bijusi nopietna saruna. "Teicu, ka nebūtu smuki, ja viņa pēc divu gadu darba pārdomātu un aizbrauktu atpakaļ uz Čehiju. Tā nebūtu laba attieksme ne pret mums, ne pret Latvijas sabiedrību. Taču Kateržinas nolūki ir ļoti nopietni. Viņi grib turpināt dzīvot Latvijā un šeit jūtas ļoti komfortabli."

Šo trīs gadu laikā Krejči latviešu valodu apguvusi tiktāl, ka jau prot izteikt savas domas. LSPA viņa mācās par modernās pieccīņas treneri un sporta menedžeri. Nākamais mācību gads būs pēdējais bakalaura programmā. Studijas notiek angļu valodā, bet viņa iecerējusi apgūt arī maģistru, un to – jau latviešu mēlē.

"Iemācīties latviešu valodu nav nemaz tik vienkārši, jo daudzviet Rīgā un vietās, kur trenējos, cilvēki runā krieviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!