Foto: Romāns Kokšarovs/F64
Sengrieķu vēsturnieka Hērodota vēstījumā par grieķu-persiešu karu minēts ziņnesis Feidipīds, kurš 490. gadā pirms Kristus divās dienās noskrēja 240 kilometrus garu ceļu no Atēnām uz Spartu, lai lūgtu spartiešu palīdzību cīņai pret persiešiem. 1982. gadā Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku (RAF) komandieris Džons Fodens kopā ar domubiedriem pierādīja, ka Herodotam ir taisnība – cilvēka spēkos patiešām ir pieveikt nepilnus 250 kilometrus divās dienās. Un dzima ideja par Spartatlonu. Tieši pirms gada, 2019. gada septembrī, to izdevās pieveikt arī Sigitai Vācei. Juriste, gargabalniece un triatloniste kļuva par pirmo latvieti, kura finišējusi šajās sacensībās.

Turpmāko četru gadu laikā pusmaratoni kļuva par viņas aizraušanos, arvien mēginot uzlabot rezultātu. 2012. gadā pienāca laiks arī pirmajam maratonam. "Ar kolēģiem izlēmām par labu Berlīnei. Gatavojāmies ļoti mērķtiecīgi – divi kolēģi, kuri skrien ļoti labi, mums, meitenēm, sastādīja treniņu plānu, un pie tā arī turējāmies. Trenējāmies trīs reizes nedēļā: viens garais treniņš, viens intervāliem un viens – tempam," stāsta Sigita. Savukārt ultra garajām distancēm viņa pievērsās sava dzīvesbiedra Matīsa Vecvagara un viņa draugu iespaidā.

Ļoti veiksmīgas izvērtās jau pirmās ultra sacensības, kas notika Igaunijā. Tām bija savdabīgs formāts – skrējiens notika pa apli, apļa garums – seši kilometri. Pēc tam, kad veikta maratona distance, jebkurā brīdī var teikt – pietiek! – un izstāties, rezultāts tiks ieskaitīts. "Turpināju skriet un ar sevi sarunāju – tagad vēl vienu apli, vēl, vēl. Kādā brīdī uzzināju, ka esmu trešajā vietā. Tā noskrēju savus pirmos simts kilometrus, un maisam gals bija vaļā..."

Lai kvalificētos Spartatlonam, jāīstenojas divām būtiskām lietām: jāizpilda normatīvs un jācer uz veiksmi loterijā. Normatīvi ir vairāki, piemēram – jāspēj 100 kilometrus noskriet desmit stundās un 30 minūtēs, un rezultātam jābūt uzrādītam pēdējo divu gadu laikā. "Ik pa laikam kāds man sacīja: "O, tu taču iekļāvies Spartatlona kvalifikācijā!" Beigu beigās laikam pašai apnika, ka nelieku to lietā, iespējams, savu lomu nospēlēja arī fakts, ka neviena latviete līdz šim nebija to izdarījusi."

.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!