Foto: Ģirts Ozoliņš/F64
Runā, ka ceturtais pasaules čempions šahā Aleksandrs Aļehins atcerējās visas publicētās partijas, bet miljonus šodienas partiju bez datora palīdzības sistematizēt ir neiespējami. Tomēr arī tehnikai ir fasāde un tās otra puse. Var analizēt partijas un atrast datora "pirkstu", bet var izdarīt ģeniālus gājienus un nepamatoti nokļūt aizdomu ēnā, jo "cilvēks tādu gājienu izdarīt nevar". Latvijas šahists Igors Rausis izdarīja četrus nepareizus gājienus. Kļuva slavens. Un saņēma sodu.

2015. gadā Latvijas šahista bruņojumā jau bija viņa pirmais viedtālrunis – ceturtais "iPhone", kas arī šobrīd palīdz trenera amatā. "Arī pozīcija man nepatika, un es to atvēru," Igors atzīst, ka padevies kārdinājumam. "Tomēr es nevarēju iedomāties, ka mans oponents visas trīs reizes, kad es devos uz tualeti, gāja pakaļ un klausījās, taču nedzirdēja to, ko tādās situācijās vajadzētu dzirdēt."

Pozīciju Rausis skatījās divreiz.

"Tas bija mans pirmais kriminālais nodarījums pret šahu un šaha sabiedrību, bet telefons palīdzēja. Es piedāvāju neizšķirtu vinnētā pozīcijā, jo man tomēr bija neērti," par iznākumu saka sportists. "Pretinieks piekrita. Man liekas, ka viņš visu saprata pēc partijas. Un viņš sāka runāt."

Nākamā reize, kad Rausis izmantoju telefonu, bija 2017. gada Teplices "Open" turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!