Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ar Jāni Viškeru un Tomu Alsbergu tiekos vien pāris nedēļu pēc tam, kad vīri atgriezušies no ultragarajām velosacensībām "Atlas Mountain Race". Šķērsojot Marokas Atlasa kalnus, kopā pievarēti 1150 kilometri un 20 kilometru kāpumu summa, bet starp 187 "trakajiem" Tomam finišā 11. vieta, Jānim – 22. Taču stāsts jau nav par skaitļiem. Un mans pirmais jautājums skan: "Kungi, kā ar pirkstiem – vēl sāp?"

Tuvojoties trešajam kontrolpunktam, braucējiem bija jāpievārē sens, no akmeņiem veidots kalnu ceļš, kas vietumis veda gar pašu kraujas malu. Pāris vietās pārrāvumi bija tik dziļi, ka nācās riteni nest. Toms te ieradās dienas pirmajā pusē, plecu pie pleca ar diviem vāciešiem un čehu. "Paēdu, iegāju dušā un pieņēmu lēmumu – viss, šodien "gāžu" līdz galam! Lai varētu ātrāk pabraukt un nebūtu kārdinājuma tomēr piestāt, telti atstāju kontrolpunktā. Vietējie bija ārkārtīgi priecīgi," ceļa pretī finišam sākumu ieskicē Toms. "Kādu laiku braucu pa asfalta segumu, viens ciems, otrs. Piepeši redzu, ka ceļa malā stāv mašīna – šoferis, vietējais džeks, mani ieraugot, sāk signalizēt un māt ar roku, lai apstājos. Paskaidroju, ka es te sacenšos, nav laika, un aizbraucu tālāk. Viņš lēca mašīnā, piebrauca man blakus, atvēra logu un sniedz man apelsīnu sulu. Prātoju – ņemt, neņemt –, cīnījos ar sevi, jo redzams, ka svaigi spiesta, garda! Kad viņš pieminēja, ka to sūta draugi no Rīgas, sapratu, ka kāds taču to visu ir organizējis, un pārstāju kļūt iedomīgs gailis – apstājos. Šoferis man atdeva paciņu ar dažādiem gardumiem – riekstiņus, avokado, saldumus un vēl sulu, jo pirmo pudeli izdzēru vienā piegājienā. Šī ekstra maltīte radīja tādu pacēlumu, ka vēl vairākas stundas pēc tam braucu ar smaidu uz lūpām."

Uzreiz jāpiebilst, ka gards sūtījums gaidīja arī Jāni – viņu šis puisis noķēra ap desmitiem vakarā. Lielāko daļu ēdamā Jānis uzreiz arī notiesāja, bet milzīgo, gatavo avokado izlēma pataupīt vēlākam, ieliekot somā velosipēda aizmugurē. "Kā es par to sapņoju! Iztēlē redzēju, kā ēdu... Bet beigās šis ņēma un izšķīda! Vēl tagad soma zaļa. Bija tāda škrobe..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!