Foto: DELFI kolāža

Ventspilnieku Lasmaņu ģimenē izauguši divi Tokijas olimpisko spēļu kandidāti. Kārlis Pauls Lasmanis ir viens no panākumiem svētītās Latvijas izlases līderiem mazajā jeb 3x3 basketbolā, viņa jaunākā māsa Rūta Kate Lasmane tuvojas trīssoļlēcēju pasaules elitei. Abu gaitas sportā no sākta gala ar sirdi un dvēseli atbalsta viņu vecāki, sevišķi tētis Uģis Lasmanis – divu olimpisko spēļu dalībnieks akadēmiskajā airēšanā, Latvijas vicečempions basketbolā, pasaules un Eiropas veterānu čempions augstlēkšanā.

Sevišķi centīgi izprašņājām Uģi Lasmani, jo viņš savu līdzšinējo karjeru bija aizvadījis PSRS izlasē Maskavā, tādēļ dzimtenē maz pazīstams. Svešumā gan nebija cietis Uģa patīkami mīkstais ventiņu dialekts, kurā ieklausoties, man galvā pēkšņi sāka veidoties kaut kas līdzīgs puzlei: Ventspils – Lasmane – brālītis – Māris...

"Paklau, Uģi, vai tik neesi rados ar šķēpmetēju treneri Māri Grīvu?"

Viņš priecīgi pamāja: "Kā tad!"

"Liekas, esmu par tevi jau rakstījis. Bet ļoti, ļoti sen."

Agrā 1980. gada pavasarī kopā ar "Telefilmas Rīga" režisoru Mārtiņu Jurjānu un viņa uzņemšanas grupu aizbraucām uz Ventspili, lai gatavotu kinostāstu par bērnu un jauniešu vieglatlētikas treneri Māri Grīvu un viņa audzēkņiem. Pateicoties savām darba metodām, Māris pēdējā laikā bija iemantojis tādu kā īpatņa, trešā tēvadēla slavu, kas arvien tālāk pārsniedza Ventspils robežas. Bet nu viņa apsmīnētājiem un skeptiķiem mēles bija baltas, jo Grīvas izaudzinātais šķēpmetējs Dainis Kūla 21 gada vecumā izvirzījās par līderi visā Padomju Savienībā un cerīgi gatavojās olimpiskajām spēlēm Maskavā. Ieradies Ventspilī, krustām šķērsām iztaujāju gan Daini, gan viņa treneri, kurš saviem audzēkņiem, pat pašiem jaunākajiem, bija pieteicis viņu uzrunāt tikai vārdā un ar "tu". Vērodams daudzo puiku un meiteņu naigo darbošanos no zirgu staļļa pārbūvētajā treniņu hallē, kas lepni nesa Ventspils manēžas nosaukumu, pajautāju, cik tad īsti audzēkņu ir Māra pārraudzībā.

"Nezinu, nudien neesmu precīzi saskaitījis. Zinu cik ir treniņu grupas oficiālajā sarakstā, par ko man algu maksā, bet viņi jau nāk arī tāpat – kādi piecdesmit, varbūt sešdesmit kopā būs, un es nevienu prom nedzenu. Atnāk meitene ar mazo brāli pie rokas – neesot kam šajā laikā to pieskatīt. Bet lūdzu! Paveries, mazais, ko tie citi knariņi pie mums dara, un pamēģini pats."

Meitene bija Baiba Lasmane, kura drīz vien kļuva par Latvijas rekordisti augstlēkšanā (1,82 m) un pēc Daiņa Kūlas uzvaras olimpiskajās spēlēs – par Māra Grīvas sievu un piecu bērnu māti, apturot savu karjeru sportā. Bet viņas mazais brālītis Uģis vairs nepameta Ventspils manēžu un stadionu, trenējās un startēja gan skriešanā un šķēpa mešanā, gan augstlēkšanā, tāllēkšanā un trīssolī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!