Foto: Imago/Scanpix/LETA
Kad talibu spēki pērn atgriezās pie varas Afganistānā, Nadja Nadima bija viena no skaļākajām balsīm pasaules sporta sabiedrībā, kas aicināja pievērst uzmanību un izrādīt rūpes par šīs zemes nāciju un tās tiesībām uz cilvēcīgu dzīvi. Jo pārāk labi zina, ko nozīmē šī grupējuma valdīšana – talibi reiz atņēma viņas tēvam dzīvību, bet ģimenei – mājas... Glābšanas riņķis izrādījās futbols, kas Nadjai ļāva no bēgļu nometnes skuķa kļūt par vienu no labākajām spēlētājām abpus Atlantijas okeānam. Un pavisam nesen – arī diplomētu ķirurgu.

Taču dzīve apgriezās kājām gaisā, kad cīņu par varu Afganistānā pārņēma talibu kaujinieku grupējumi. Kādudien Rabani Nadims saņēma izsaukumu uz tikšanos ar jauno vadību. Mirklis, kad tēvs izgāja pa sava nama durvīm, bija pēdējā, kad ģimene viņu redzēja dzīvu...

Joprojām nav skaidrs, kā īsti Nadjas mamma, kura visu mūžu bijusi mājsaimniece, atrada cilvēkus no kriminālajām aprindām, kuri nodarbojās ar nelegālu cilvēku izvešanu no Afganistānas. Tas bija milzīgs izaicinājums, tomēr nospēlēja vecāku ieliktā audzināšana – bērni cieta klusu, apņēmības pilni izpildīt sev uzticēto slepeno misiju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!