Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

NBA komandu pierakstos šobrīd atrodami četri latviešu basketbolisti un tikai divi lietuvieši, bet ULEB Eirolīgā lietuviešiem ir pārsvars tikai uz Kauņas "Žalgira" piedalīšanās rēķina. Taču, kad nokasām cukurotās glazūras kārtu, Latvijas basketbola kliņģeris vairs nemaz nav tik salds. Uz Pasaules kausa finālturnīru netikām un ar 1-3 bilanci pēc Sarajevas "burbuļa" varam netikt arī uz "EuroBasket 2022", bet olimpiskajām spēlēm neesam bijuši pat tuvumā. Tikmēr lietuvieši aizbrauca uz Pasaules kausa finālturnīru un, ļoti iespējams, aizbrauks gan uz "EuroBasket 2022", gan Tokijas olimpiskajām spēlēm. Jo Lietuvā basketbols ir nacionālais sporta veids, bet Latvijā – nav. Kāpēc? Iemesli ir vairāki, taču būtiskākajam no tiem risinājums neprasa naudas pumpi.

Tikmēr priekškaru uz situāciju Latvijā ap to pašu laiku citā MVP rakstā pavēra Liepājas Sporta spēļu skolas basketbola treneris Arvis Steckis. "Futbolā un hokejā grupas tiek komplektētas jau bērnudārza vecumā, bet groza bumbai paliek tie, kurus vecāki jau sākotnēji gēnu vai fizisko parametru dēļ rezervējuši basketbolam. Liepājā no pirmklasniekiem futbolā ir vairāk nekā simts audzēkņu, hokejā 40-60, bet florbolā 20-30... Un, tad ierodas Viņas Majestāte Basketbols. Tur vairs nav ko ņemt."

Kāpēc šāda proporcija? Dzimstība Latvijā saglabājas zema, tāpēc bērnu nav daudz un katrs sporta veids cīņu par potenciālo audzēkni sāk jau agrā vecumā. Basketbols šajā cīņā zaudē uzreiz vairākiem konkurentiem, jo pārsvarā dzīvo uz pašvaldību finansētām sporta skolām, kurām jāievēro Ministru Kabineta noteikumi Nr. 508. Tie nosaka kārtību, kādā valsts finansē profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas, un tajos ir atrunāti kritēriji bērnu grupu komplektēšanai, nosakot arī minimālo vecumu.

Vispirms basketbols piekāpjas agrīnās specializācijas sporta veidiem, kas saistīti ar sensitīvā perioda (5-7 gadi) izmantošanu bērna lokanībai – mākslas vingrošanai, sporta vingrošanai un daiļslidošanai. Taču būtiskāks ir zaudējums tiešajiem konkurentiem, īpaši futbolam, kurā pašvaldību finansēto sporta skolu, sevišķi galvaspilsētā, ir mazāk nekā privāto klubu, uz kuriem Ministru Kabineta noteikumi neattiecas. Tas ļauj ar lozungu "vispārējā fiziskā sagatavotība ar futbola elementiem" piesaistīti bērnus jau no četru gadu vecuma.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!