Foto: EPA/Scanpix/LETA

2020. gada 12. augustā viens precīzs Oklahomasitijas "Thunder" basketbolista Maika Muskala metiens izšķīra teju četrus gadus mīcītas drafta izvēles likteni – tā nonākusi Filadelfijas "76ers" komandas rīcībā. Taču dažādie izvēles līkloči klubam galvenokārt bijuši sāpīgi, jo saistīti ar diviem no neticamākajiem NBA stāstiem pēdējās desmitgades laikā. Viena nodaļa šajā sāgā veltāma arī Latvijas basketbolistam Anžejam Pasečņikam, kurš debiju Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) piedzīvoja, daļēji pateicoties Filadelfijas vienības nelaimēm.

Tieši Kolandželo un šī papildu kārts ietekmēja latvieša nonākšanu NBA: 2017. gada draftā "76ers" ieguva latviešu centru, kuru Filadelfijas kluba vajadzībām ar 25. numuru tovakar izvēlējās Orlando "Magic". Par šo pakalpojumu pie "Magic" aizceļoja tā pati "Thunder" drafta izvēle, kā arī 2020. gada "76ers" otrās kārtas izvēle.

"Viņš uzspieda organizācijai izvēlēties Anžeju," Braiena Kolandželo lomu sarunā ar portālu MVP atzīst spēlētāja aģents Artūrs Kalnītis. "Visu laiku savā starpā komunicējām. Ideja bija tāda, ka Anžejs paliek Europā uz vienu gadu, lai nobriestu. Sezonas laikā Kolandželo brauca pie viņa runāt par iespējamo sadarbību nākamajā gadā."

Nodomus par Pasečņika palikšanu Eiropā tūlīt pēc drafta atklāti izpauda arī Kolandželo. Filadelfijas komanda pēc ilgstošas jauno talantu uzkrāšanas beidzot bija gatava aizvadīt konkurētspējīgu sezonu, 15 spēlētāju sastāvs pirms tās bija praktiski piepildīts, un šajā gadījumā "76ers" nošāva divus zaķus: nolūkoja sev interesējošu spēlētāju, kurš turklāt bija gatavs uzreiz uz Ziemeļameriku nedoties.

Šis nav tas puika, ko draftējām!

Šajā pašā draftā Kolandželo veica vēl kādu darījumu. Ģenerālmenedžeris bija noskatījis talantīgu saspēles vadītāju vārdā Markels Fulcs, kurš Vašingtonas universitātes sastāvā ar savu atlētismu, caurgājieniem un spēju izpildīt tālmetienus pēc dribla apbūra daudzus, bet problēma – Filadelfijas komandai 2017. gada draftā bija vien trešā izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!